JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ABB på topplistan över globala innovatörer

När MIT Technology Review släpper sin årliga 50-i-topp-lista med globala innovatörer är ABB:s tekniska genombrott kring högspänd likström med. Det svensk-schweiziska forskningsresultatet anses ha bidragit med en viktig pusselbit i utformningen av framtidens elnät.
Efter år av forskning och utveckling har ABB utvecklat världens första brytare för högspänd likström,hvdc. Den kombinerar mycket snabb mekanik med kraftelektronik och kan bryta kraftflöden motsvarande effekten av ett stort kraftverk inom fem millisekunder.

Genombrott banar väg för en  ny generation av ett effektivare och mer tillförlitligt elförsörjningssystem, då det öppnar för att bygga överföringsnät för likström som gör att man effektivare kan transportera el över mycket långa avstånd.

– ABB:s historiska genombrott kommer att göra det möjligt att bygga framtidens elnät och kommer vara ett stort lyft för integration av förnybara energikällor. Vi är stolta över att MIT Technology Review erkänner betydelsen av vår innovation, säger Prith Banerjee, teknikchef på ABB i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa om alla 50 innovationer som MIT Technology Review  –  den officiella tidskriften för vetenskap och teknik från Massachusetts Institute of Technology (MIT) – uppmärksammat för 2012 (länk).

 Fakta om ABB:s likströmsbrytare

Det var i slutet av förra året som svensk-schweiziska ABB släppte nyheten om världens första brytare för högspänd likström. Den nya brytaren klarar att bryta ett kraftflöde på 1 GW inom fem millisekunder.

ABB jämför det med att snabbare än man hinner blinka kunna stoppa en 40-tons lastbil som kommer dundrande i full fart.

Tidningen Ny Teknik var först med att skriva om projektet som är ett av de största utvecklingsprojekten inom ABB någonsin. Ett 100-tal ingenjörer i Ludvika, Västerås och i schweiziska Baden har arbetat med brytaren i flera år.

- Det är ett revolutionerande genombrott och sådana kommer inte så ofta i kraftbranschen, säger Mikael Dahlgren, forskningschef på ABB i Västerås, till Ny Teknik.

Fram till i dag har det inte funnits något sätt att bryta strömmen i hvdc-nät utan att stänga av hela nätet.

För att inte fel i nätet ska hinna sprida sig, slå ut kraftstationer och skada utrustning måste strömmen stoppas inom loppet av fem millisekunder.

Och hur det skulle gå till kom Jürgen Häfner, projektledare för hvdc-system i Ludvika på. Genom att kombinera en blixtsnabb mekanisk brytare med halvledarkomponenter skulle strömmen kunna stoppas.

Problemet var bara att det inte fanns någon tillräckligt snabb mekaniskt brytare. Uppgiften att ta fram en sådan gick till forskaren Lars Liljestrand på ABB i Västerås. Sedan kopplades sammanlagt hundra ingenjörer i Sverige och Schweiz in på projektet.

Om någon undrar hur stor brytaren är så kan Ny Teknik upplysa om att den upptar en yta på 200 kvadratmeter, inte något som finns på hyllan hos Clas Ohlson precis.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)