JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sonys konsulter söker partner
Foto: Francois Polito
Sony Mobile lättar nu på förlåten till sin nya konsultenhet CBU i en intervju med Elektroniktidningen. Antalet konsulter är uppe i 230 och siktet är inställt på att under våren liera sig med en stark partner på konsultmarknaden.
När Sony Mobile i höstas flyttade huvudkontoret från Lund till Tokyo och lade ytterligare ett stort varsel var det ett hårt slag för Lund. Nästan var tredje anställd varslades, varav en stor andel hårdvaruutvecklare.

Då väcktes tanken på att bilda ett konsultföretag för att hålla kvar den kompetens som byggts upp under drygt tjugo år i Lund, först under Ericssons flagg, därefter i tio år inom Sony Ericsson och sedan förra året under Sonys varumärke.

Det ursprungliga förslaget handlade om att skapa ett fristående konsultbolag som skulle sälja sina tjänster till både Sony och andra mobilföretag.

Nu blev det i stället en ny konsultenhet inom Sony Mobile med totalt 230 anställda, som ska arbeta som konsulter för både Sony Mobile och andra enheter inom Sony.

Elektroniktidningen har fått den första intervjun med konsultchefen på Sony Mobiles nya konsultbolag, Fredrik Hedlund.

 
 Fredrik Hedlund
Hur kom tanken upp på att bilda ett konsultföretag?
– Vi har under tjugo års tid byggt upp unik kunskap i mobil teknik här i Lund och har nu en fantastisk möjlighet att skapa en ny konkurrenskraftig verksamhet. Att bilda en särskild konsultenhet ingick i de förändringar för Lund som annonserades inom Sony i augusti förra året.

När gick ni igång?
– Vi bildade konsultenheten den 1 november och är nu en separat affärsenhet inom Sony Mobile.

Har ni något namn?
– Vi går under namnet Consultant Business Unit CBU.

Är ni ett homogent gäng konsulter som bara bytt till CBU-hatten?
– Ja, CBU har sitt ursprung i utvecklingsavdelningen på Sony Mobile i Lund. Det är där vi har jobbat.

Hur ser kompetensen ut?
– CBU står på tre ben – teknikkonsulting (engineering services), produktionsteknik (production technologies) och tester och certifiering (test & certification). Grupperna som bygger upp den här strukturen håller världsklass när det gäller radio- och antennteknik, mekanik, elektronikkonstruktion, ljud, optoelektronik, mjukvara och industrialisering.

Vilken typ av uppdrag kommer ni att ta?
– Vi tar kunskaperna från mobiltelefonindustrin till andra industrier som bilindustrin, medicinteknik och vitvarutillverkare, som bygger in trådlös kommunikation i sina kylskåp och spisar. Hela världen är på väg att bli uppkopplad och det finns ett växande behov för kompetens och service inom de här områdena.

Vad är CBU-konsulternas ­bästa argument mot kunderna?
– Vi har en historia, en kompetens i världsklass, vi har utrustningen och vi har metoderna för att konstruera och utveckla den mest avancerade konsumentelektronik som kan göras med inbyggd kommunikation. Vi är vana vid hårda restriktioner på både storlek, robusthet, energianvändning, tid och kostnader.

Har ni ett långsiktigt avtal med Sony?
– CBU är i dag en enhet inom Sony och den största delen av våra team arbetar i dag med Sony-projekt.

Har ni redan nu uppdragsgivare utanför Sony?
– Sedan starten den 1 november har vi arbetat med ett antal nya kunder i projekt som sträcker sig från ren expertkonsulting och tester till projekt där vi tar hela ansvaret för produktutvecklingen.

Finns ni bara i Lund i dag?
– Ja, alla utgår från Lund.

Vad händer framöver med CBU?
– Vi arbetar efter två huvudlinjer just nu. Först och främst ska vi skapa ett konkurrenskraftigt och hållbart konsultföretag. Sedan ska vi hitta en partner som redan har en stark position på konsultmarknaden. Vi har kommit en bra bit på väg när det gäller att få nya kunder och vi är mitt i processen att identifiera vem som är den rätta partnern för CBU.

Bakgrund Sony Mobile
För exakt ett år sedan sålde Ericsson sina aktier i mobiltillverkaren Sony Ericsson till sin samarbetspartner Sony för nio miljarder kronor.

Några månader senare bytte företaget namn till Sony Mobile Communications och i höstas tog Sony beslutet att flytta huvudkontoret från Lund till Tokyo.

Därmed var det slut för en 30-årig era som mobiltelefontillverkare för Ericssons del. Först tio år med NMT-mobiler, sedan tio år som tillverkare av GSM-mobiler och slutligen tio år tillsammans med Sony.

Hela äventyret började med att ett litet gäng Ericssoningenjörer flyttade in i en brun barack i utkanten av Lund för att ta fram en ny mobilplattform för Ericssons mobiltelefoner.

Det blev startskottet till det som idag är ett mobilkluster med världsrykte med Ericssons hård- och mjukvaruutvecklare som kitt i klustret.

När Ericsson och Sony bildade Sony Ericsson 2001 stannade konstruktörerna av själva mobilplattformarna kvar inom Ericsson.

Några år senare sålde Ericsson ut hälften av plattformsbolaget i Lund till ST Microelectronic och bildade ST-Ericsson.

Som mest har Sony Ericsson och ST-Ericsson tillsammans haft över 5 000 anställda i Lund.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)