JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Efter drönare kommer anti-drönare – Elektroniktidningen
söndag 12 januari 2025 VECKA 02

Efter drönare kommer anti-drönare

Ett litet teknikföretag i Oregon i USA har skapat stora rubriker efter nyheten om att man har utvecklat en teknik som hindrar små obemannade spaningsplan att spana på den egna tomten.
Företaget heter Domestic Drone Countermeasures och har sitt kontor i Oregon City på den amerikanska västkusten. Det är helt nytt och är grundat av personerna bakom mobilteknikföretaget Aplus Mobile, en underleverantör till det amerikanska försvaret.

I ett pressmeddelande säger DDC att man utvecklat ett motmedel mot de sensorer och kameror som de obemannade spaningsplanen är utrustade med.

Exakt vad det är för teknik som används avslöjas inte, annat än att man utnyttjar de kunskaper som man skaffat sig som underleverantör till det amerikanska försvaret.

Men man utlovar ett markbundet anti-drönarsystem till priset av vad en vanlig bil kostar. Signalerna från dessa lådor blockerar drönarnas sensorer, radar och infraröda kameror.

Frågor som väckts i de amerikanska medierna är hur systemet ska veta att det är en drönare i luften och inte en fiskmås eller ett vanligt flygplan.

Men DDC hävdar att tekniken varken skadar drönarna eller deras utrustning. Den är "non-offensive, non-combative and not destructive", enligt DDC:s pressmeddelande.

Enligt DDC ger systemet först en varningssignal till drönarens ägare att ett motmedel kan komma att sättas in.

I USA pågår en intensiv debatt om det ska vara tillåtet för polisen, räddningstjänsten, kommuner,  myndigheter och företag att använda kameraförsedda drönare i sin verksamhet.  Det inkräktar på privatlivets helgd, menar kritikerna.

Den amerikanska flygstyrelsen Federal Aviation Authority, som förbereder ett lagförslag som ska göra det tillåtet för obemannade plan i luftrummet, spår att det kommer att finnas 30 000 små och stora drönare i luften före 2020.

Redan i dag finns en rad lokala undantag från förbudet att flyga obemannat utom synhåll. DDC har lagt ut en karta på sin hemsida över de cirka 100 områden i USA där det idag är tillåtet att flyga med privata drönare. Länk till kartan här.

Den lilla kameraförsedda drönaren på bilden heter Aeyron Scout och är en av de mest sålda små övervakningsdrönarna i USA. Den kan fällas ihop och ryms i en mindre väska.

I Sverige finns det fyra företag som tillverkar obemannade flygfarkoster, UAV. Alla finns i Linköping - Saab, Cybaero, Unmanned Systems Group och UAS Europe. Cybaero samarbetar tätt med en av världens största tillverkare av UAV:er, amarikanska Aero Vironment.

Så här ser UAV:ernas världslista ut enligt Wikipedia:

Amerikanska:

RQ-1 Predator/RQ-1 Marine
RQ-2 Pioneer
RQ-3 Dark Star
RQ-4 Global Hawk/Euro Hawk
RQ-5 Hunter
RQ-6 Outrider
RQ-7 Shadow
RQ-11A Raven
GNAT-750
ScanEagle
Dragon Eye
BQM-74E Chukar

Brittiska:

Mercator

Franska:

Sperwer

Kinesiska:

ChangKong-1
ChangKong-2
WuZhen-5
WuZhen-9
ASN-206

Sydafrikanska:

Kentron Seeker
ATE Vulture
Denel Bateleur

Israeliska:

IAI Pioneer
RQ-5 Hunter
IAI Harpy
IAI Heron
IAI Ranger
IAI Scout
IAI Searcher
IAI Skylite

Pakistanska:

Vector

Indiska:

ADA Nishant (RPV)

Jordanska:

Jordan Falcon
I-wing
Jordan Arrow
Silent Eye

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:

 
Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)

KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus


7 banners varav 7 har onclick.