Enligt Cellmax klarar antennen som nu släpps dels ett band på 698-896 MHz, dels ftvå band på 1710-2200 MHz.
– Detta är vår första antenn någonsin som serverar lågbandsfrekvenser under 1710 MHz, säger Torbjörn Kämpe, vd på Cellmax till Elektroniktidningen.
Och han tillägger:
– Det är också vår första tri-bandsantenn. Det är en mycket avancerad teknisk plattform och det har varit utmanande att kombinera både höga och låga frekvensband i en och samma fysiska antenn.
Med tri-bandantenn menas att tre antenner kombineras i en.
Cellmax, med huvudkontor i Kista, startades år 2001 av en grupp veteraner från Allgon och Ericsson. I dag är företaget ett av Sveriges snabbast växande teknikföretag med antenner i drift i mer än 20 länder. För knappt ett år sedan invigde företaget ett supermodernt antennlabb och ett nytt forskningscenter (länk) i Kista. |
I 3G- och 4G-näten avgörs datakapacitet och datahastighet av den utstrålade energin. Cellmax hävdar att den nya antennen ökar datakapacitet och datahastighet med mellan 20 och 40 procent samtidigt som den yta som antennen täcker ökar med cirka 50 procent jämfört med alternativen.
Det som skiljer Cellmax antennkonstruktion från andra är hur energin distribueras från att den stoppas in i antennen – från basstationen – till att den strålas ut av ett antal antennelement. Traditionellt används förhållandevis tunna kablar med stora förluster för att distribuera energin. Cellmax har ersatt kablarna med ett matningsnät i form av aluminiumstänger som ligger i kaviteter. Varje aluminiumstång fungerar som innerledaren hos en kabel medan luften i kaviteten leder energin.
Resultatet är en förlustfri förbindning. Verkningsgraden hos antennen hamnar på runt 96 procent, eftersom en liten del av energin reflekteras i gränssnittet där den matas in från basstationen. Det kan jämföras med traditionella antenner vars verkningsgrad brukar hamna på 50 till 70 procent.
Läs mer om Cellmax här: Redo för 4G