JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenska myntpräglaren får tuff konkurrent

Uppdaterad: Svenska myntpräglaren får tuff konkurrent

Amerikanska Cointerra lanserar asic-produkter som genererar den kontroversiella valutan bitcoin med dubbelt så hög prestanda per dollar som svenska KNC, som hittills haft den bästa  specifikationen. KNC svarar direkt på den nya utmaningen och uppdaterar sina prestandasiffror samt lovar sänkta priser.
EN ANARKISTISK VALUTA
Betalningsmedlet bitcoin skapas genom kryptografiska operationer. Det finns igen central auktoritet. Transaktioner loggas och verifieras kollektivt.

”Tillverkningen” av bitcoins sker i en fastslagen takt genom en – i sig helt meningslös – beräkning av hashsummor. Ju fler hashsummor du beräknar, desto större är chansen att vinna bitcoins. När valutan lanserades 2009 beräknades hashsummorna i pc-datorer. I år har man tagit steget till dedikerade asicar. Men tempot i genereringen ökar inte. Istället skruvas kravet på hashberäkningar upp.

Det pågår med andra ord en kapprustning i beräkningskraft mellan dem som genererar bitcoins.

Cointerras och KNC:s gemensamma affärsidé är att tjäna pengar på den kapprustningen.

Idag används bitcoins främst av privatpersoner, men myndigheter har börjat reglera användningen och banker och postorderföretag har börjat undersöka möjligheten att ta bitcoins i bruk.

Läs mer om bitcoins och KNC i augustinumret av magasinet Elektroniktidningen, som anländer till din brevlåda i dagarna, om du är prenumerant.
Det är en tuff utmanare som plötsligt dyker upp.  Vd för Cointerra är Ravi Iyengar som tidigare var CPU-arkitekt på Samsung. Andra anställda har erfarenheter från Nvidia och Intel.

Liksom KNC tillverkar Cointerra sin asic i 28 nm. Cointerra avslöjar dessutom att företaget använder Globalfoundries och dess HPP-process (High Performance Process).

Svenska KNC lovar 400 Ghash/s på 640 W i en låda som kostar 7000 dollar idag. Tidigare har KNC angivit 1 kW men ändrar nu specifikationen efter Cointerras lansering och lovar dessutom att sänka priset neråt 5000 dollar i november.

–  Vi har varit väldigt restriktiva med vad vi lovat och sett till så vi har en bra säkerhetsmarginal, säger Johan Rilegård på KNC till Elektroniktidningen.

Cointerra bräcker än det i pris, För 14 000 dollar får man en produkt som  levererar 2 Thash/s. effekten är upp till 1,2 kW, det vill säga i samma storleksordning som KNC.

KNC:s riktiga trumfkort är dock att leveransdatum är satt till början av oktober medan Cointerra siktar på december. På tre månader tillverkas cirka 400 000 bitcoins, motsvarande 50 miljoner dollar, med dagens kurs.

Det är asicar som tillverkar de flesta bitcoins idag, och när svenska KNC:s startas upp i oktober kommer de snabbt att dominera produktion över den mindre vassa asicar som används idag.

Cointerras asic heter GoldStrike1 och ska leverera 500 Ghash/s. Fyra sådana monteras i en produkt som heter Terraminer IV. Tape-out av asicen ska ske i september.

Om leveransen försenas en månad får kunden 20 procent rabatt. Och om priset sänks, vilket redan skett en gång, sker detta retroaktivt för tidigare beställare

Det är en spännande kapplöpning om pengar som pågår. Matchen är lång ifrån avgjord – tidigare asic-miner-produkter har drabbats av stora förseningar. Och exemplet Cointerra visar att det plötsligt kan dyka upp nya spelare på banan och ändra förutsättningarna.

Lägg till detta den dynamik som stammar reglerna för bitcoingenerering – ju mer beräkningskraft som används för att generera bitcoins, desto högre sätts ribban för hur många hashberäkningar som krävs för att generera en bitcoin. Allt för att balansera så att bitcoins genereras i en förutbestämd takt – de kommer att vara 21 miljoner stycken år 2040.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)