JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericssons radiopuck förbättrar inomhustäckningen

Ericssons radiopuck förbättrar inomhustäckningen


UPPDATERAD:
Den är inte mycket större än en brandvarnare och kopplas ihop med basstationen via Ethernet. Möt Radio Dot, Ericsson ”radiopuck” för 3G och LTE. Den ska ge bättre täckning i byggnader som kontor, sjukhus och köpcentrum.
Radiopucken är inte en komplett basstation för ett 3G eller LTE-nät utan snarare en enkel antennenhet som är kopplad till en kraftfull basstation av typen RBS6000.

Radiopucken har integrerad lågbrusförstärkare för mottagning och effektförstärkare för sändning, liksom en AD- och DA-del. Upp till 96 radiopuckar kan kopplas till en basstation där basbandsprocessningen sker.

Kopplingen mellan radiopuck och basstation sker via en så kallad Indoor Radio Unit, IRU, ett kort i basstationens 19-tumsrack som sköter kommunikationen med olika typer av radiohuvuden. Varje IRU kan hantera upp till åtta radiopuckar eller andra antennenheter.

Beroende på hur stor byggnaden är och hur den är utformad kan man behöva en eller flera IRU:er per våningsplan. Totalt kan en basstation hantera upp till 96 radiopuckar.

– Vi tror det kommer att bli populärt att dra ned kablar från basstationen på taket för att förbättra inomhustäckningen, säger Sebastian Tolstoy på Ericsson Networks.

Radio Dot är alltså en del av basstationen, därmed får den del av alla nya funktioner som utvecklas, vare sig det handlar om carrier aggregation, där man nyttjar icke sammanhängande frekvensband, eller andra förbättringar.

Varje radiopuck har två antenner och klarar därmed 2x2 Mimo med 150 Mbit/s i nerlänken och 50 Mbit/s i upplänken. Den utsända effekten ligger på 100 mW per antenn vilket ger en räckvidd på mellan 500 och 800 meter beroende på byggnadens utseende.

Ericsson är förhållandevis sent med den här typen av produkt men i motsats till konkurrerande lösningar som använder optofiber eller koaxialkabel klarar sig radiopucken med en vanlig Cat 5 Ethernetkabel för kommunikationen med basstationen.

Det ger enligt företaget en kostnadsbesparing på upp till 60 procent samtidigt som det går upp till 70 procent snabbare att bygga ut nätet eftersom man kan använda befintlig kanalisation och i vissa fall även befintliga Ethernetkablar.

– Det behövs inte heller någon speciell personal för att dra kabeln. Det kan göras av vilken nätverkstekniker som helst, säger Sebastian Tolstoy.

Dessutom strömförsörjs radiopucken via Ethernetkabeln vilket ger en enklare lösning än fiberoptiska alternativ.

Utvalda kunder ska börja testa radiopucken nästa år och den kommersiella lanseringen sker mot slutet av 2014.

– Att vi kommer ut redan nu beror på att vi behöver tid att diskutera igenom affärsmodellen.

I till exempel en inomhusarena behövs det egentligen bara en uppsättning radiopuckar. Det här kan leda till att det kanske är fastighetsägarna snarare än operatörerna som står för investeringen. Operatörerna kan sedan hyra in sig på rimliga villkor för att förbättra sitt nät.

Radiopucken har utvecklats i Sverige under två års tid. Arbetet har lett till 14 patent, varav många är kopplade till kommunikationen mellan pucken och basstationen.

Ett konkurrerande alternativ är att addera så kallade femtoceller, små basstationer, i nätet. Men med femtoceller är det svårare att göra hand-over, att flytta samtalet mellan olika basstationer, utan att det bryts, och att planera nätet.

Ytterligare ett alternativ till radiopucken är att bygga wifi-nät – företagets wifi-lösning integreras med mobilnätet och därmed slipper användarna bekymret med att logga in på wifnätet, det sköts automatiskt. På det här området skaffade sig Ericsson kompetens genom sitt köp av kanadensiska Belair för för ett och ett halvt år sedan.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)