Utveckla Internetstyrd belysning
En utvecklingssats och referenskonstruktion för standarden Zigbee Light Link låter dig styra LED-belysning via en Zigbee-fjärrkontroll eller över Internet. Texas Instruments lanserar produkten.Med hjälp av en utvecklingssats för 99 dollar kan du bygga en miniversion av den demonstrationen. Fjärrkontrollen finns i utvecklingssatsen och är direkt färdig att använda på tre stycken LED-lampor.
Lamporna kallas Zlights och är runda kretskort som förutom ett antal lysdioder innehåller analoga och digitala kretsar som förvandlar dem till Zigbee Link-enheter. Lampkorten använder den trådlösa styrkretsen Simplelink CC2530 och DC-omvandlaren TPS62730.
I fjärrkontrollen sitter istället systerkretsen CC2631, plus LDO:n TPS76933 och DC-omvandlaren TPS62290. Gerberfil och bom för korten ingår.
Mjukvaran använder senaste versionen ZigBee och stöder ZigBee Light Link 1.0. Ett extra tillval är TI:s avlusnings- och programmeringsprob CCdebugger.
Komplettera med en ItT-server från australiska Ninja Blocks och TI:s eget Cortex M-utvecklingskort Beaglebone kan du börja experimentara med trådlös anslutning till smarttelefoner, surfplattor via Bluetooth eller Internet.
Rikare användargränssnitt och mer flexibel styrning – däri består körglädjen för konsumenten, enligt TI, när belysningsbranschen börjar ta ZigBee Light Link i bruk. Standarden stöds av bland annat Atmel, Ember, Osram, och Philips.
Som alla andra underavdelningar av IoT (Internet of Things, Internet och Ting) ligger Internet och Belysning fortfarande i sin linda och de intressantaste lösningarna återstår fortfarande att upptäcka. Utom för TI:s marknadschef Richard Kerslake som blev såld på Internet och Belysning när han insåg att han kunde kontrollera att hans grabb släckt sina fyra lampor på rummet, och till och med släcka dem åt honom, vilket tydligen ofta behövs.
Texas Instruments presenterade nyheten om utvecklingssatsen under ett event i München igår.
Företaget passade samtidigt på att försöka sätta sig själv på kartan som det enda företag som har ”allt du behöver” för IoT.
Anspråket visade sig vid närmare eftertanke gälla den teknik som sitter ute i de strömsnåla sensor-aktuator-noderna i IoT-systemen. Ännu närmare bestämt hårdvaran för deras radiokommunuikation – TI har strömsnåla kretsar för Bluetooth, Zigbee, sub-GHz och wifi.
Just det, även wifi finns i en strömsnål version numera – och nästa år en ännu strömsnålare version – i en radiokrets från TI som klarar några Mbit/s, vilket är betydligt mer än vad som krävs för de flesta typiska IoT-tillämpningar. Finessen med att använda wifi är att den är så mogen och att allt redan finns på plats för att ta prylarna ut på nätet direkt.
TI säger sig ha gått sin egen väg och satsat på att minimera wifi och satsa på lågeffekt när alla andra satsar på bandbredd.
Vad gäller specifikt belysning är strömsnål radio ofta overkill – lamporna är ju kopplade till elnätet. Men det finns många tillämpningar som gärna vill se batteridrift – som en fönsteröppningsdetektor, exempelvis.