JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Smart damm hjälper dig att parkera

Smart damm hjälper dig att parkera

När Dust Networks grundades för drygt tio år sedan var det en framtid med smarta trådlösa sensornät som stod i fokus. ”Då hette det inte Internet of Things, men det var det vi menade”, berättar Joy Weiss på M2M Summit Scandinavia, ett evenemang för kommunikation mellan maskiner, som gick av stapeln i Kista i veckan.
Uttrycket ”Smart Dust” – sensornoder som inte är större än dammkorn och som kan kommunicera trådlös – myntades redan i början av 1990-talet av Kristofer Pister, professor på Berkeley som sedan var med och grundade Dust Networks. När Joy Weiss klev in som vd på företaget för drygt åtta år sedan var det uttalade målet att revolutionera industrin med trådlösa sensornät.

– När vi började var det bara ett fåtal företag som jobbade med att försöka få information från den fysiska världen till nätet. IoT hade ingen hört talas om, men det var det vi menade, skrattar Joy Weiss.

Samtidigt har försprånget varit bra. Dels fick det Linear Technology att öppna plånboken och köpa Dust för två år sedan, dels är dagens produktportfölj i världsklass.

– Vi har utvecklat vårt eget system-on-chip som idag är världens energisnålaste för 802.15.4-radio, säger Joy Weiss, som numera ansvarar för produktområdet inom Linear Technology.

Att Internet of Things är en snabbt växande industri som lockar många vet alla. Trots det blev den första europeiska IoT-konferensen – Internet of Things World Forum – lite av en chocksuccé när den slog upp dörrarna i Barcelona i förra veckan. För att få närvara krävdes en personlig inbjudan.

–  Vi trodde att konferensen skulle locka runt 300 deltagare, men hela 900 dök upp. Jag tror ingen konferens tidigare har samlat ett så enormt brett spann av företag, från Rockwell, Bosch och Siemens till Intel, Qualcomm och Oracle.

Genom åren har Dust utvecklat de ingående delarna för att bygga ett energisnålt och  tillförlitligt mesh-nät. Fundamentalt är tidssynkronisering och kanalhopp.

Tekniken kallad TSCH (time-synchronized channel hopping) gör att samtliga noder i ett nät kan drivas med batteri eller energiskördning utan att datagenomflödet försämras.

–  Vi har en teknik som skapar ett nät som har samma tillförlitlighet som ett trådbundet nät, men som är trådlöst. Noderna kan dessutom klara sig på ett AA-batteri i minst 5-7 år oftast ännu längre, säger Joy Weiss, som ger exempel på flera spännande projekt, utanför det uppenbara industrigolvet.

Hon berättar bland annat att San Francisco placerat ut sensornät, med sensorer runt om på stadens parkeringsplatser. Om du exempelvis vill besöka en viss restaurang i staden och söker en p-plats i närheten är det bara att ladda ner en app till mobilen och bli guidad till målet.

– Det är oerhört smidigt och fördelarna är många. Det är bra för trafiken i staden. Det är bra för restaurangen eftersom du är på gott humör och ger mer dricks. Den enda nackdelen är väl att staden har full kontroll på om du betalat för din p-plats. Det går inte att smita, skojar Joy Weiss.

Ett annat projekt drivs av University of California och syftar till att bättre kunna förutse vattentillgången i Kalifornien. Det händer ofta att området drabbas av akut vattenbrist och då dyker det upp restriktioner kring användandet.

Genom att placera ut ett sensornät med solcellsdrivna sensorer i bergskedjan Sierra Nevada, i östra Kalifornien, ska man successivt kunna mäta snödjupet i bergen.

– Med hjälp av noggranna modeller går det sedan att beräkna när och var vi kommer att ha vatten i olika delar av Kalifornien, förklarar Joy Weiss.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)