3 minuter med …
… Rickard Klinkert, nyvald ordförande i SER, Svenska Elektro- och Dataingenjörers Riksförening.Rickard Klinkert är uppvuxen söder om söder i Stockholm och bestämde sig efter min militärtjänstgöring i djupaste Norrland att även studera på samma breddgrader. Efter fem år vid Umeå Universitet på civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik och en utbytestermin på nanoteknologiprogrammet vid Wroclaws tekniska universitet i Polen flyttade han hem till Stockholm. Där arbetar han som rådgivare för bolaget Kjeller Vindteknikk AS och konsulterar vindbranschen med allt från vindhastighets- och turbulensmodelleringar till produktionsberäkningar och nedisningsestimat. |
– Det känns inspirerande att ta rodret. Tillsammans med den nya styrelsen kommer vi att kunna hitta på mycket som är till nytta för medlemmarna.
SER har tappat medlemmar under många år, hur ska du vända trenden?
– En av anledningarna till att jag ville bli ordförande är att det är en förening som är fackligt och politiskt obunden. Vi ska bara syssla med det våra medlemmar är intresserade av. En förening har inget värde att bara existera, att inte göra något. Vi måste satsa på våra medlemmar och nå ut med budskapet, att sprida kunskap om elektro, data och IT.
Hur ska ni göra det?
– Långsiktigt måste vi hitta kärnvärdena. Vi gjorde en enkät bland medlemmarna i höstas som ännu inte är utvärderad men vi kommer att jobba med kontinuerligt återkommande evenemang som föreläsningar, studiebesök och så har vi SER-priset.
– Vi har fått in två nya personer i styrelsen som bor i Göteborg och Lund. Jag tycker det är inspirerande att det finns ett så stort engagemang ute i landet. Det finns verkligen ett intresse att ha kvar föreningen. Vi har det också tillräckligt gott ställt för att göra nåt som tilltalar medlemmarna.
Ni har precis firat 125 år med ett antal föreläsningar på KTH och Chalmers. Hur gick det?
– Det kom ett stort antal deltagare, inte bara medlemmar. Ericsson pratade om det uppkopplade samhället, Google om hur vi ska hantera stora datamängder och Silex pratade om mikromekanik. Sista dagen i Stockholm handlade om den framtida kraftförsörjningen i Europa. I Göteborg handlade föreläsningen om grafen.
– Vi har filmat föreläsningarna och så småningom kommer vi att lägga upp dem på nätet i SER-kanalen. Ämnena ligger rätt i tiden så föreläsningarna kommer att stå sig en lång tid.
Vad händer nu?
– Nu går vi ner till det som är kärnan för SER, att skapa ett intresse för de ämnen vi brinner för, elektronik, data och IT.