Kvantprickar ger polariserat ljus
Med en kvantprick på toppen av en mikropyramid går det att skapa en energieffektiv ljuskälla för polariserat ljus. Tekniken kommer från Linköpings universitet och kan användas till energisnåla bildskärmar och avlyssningssäker kommunikation.En bättre metod är att skapa ljus som är polariserat redan vid källan. Det har forskare i Linköping, ledda av professor Per Olof Holtz, lyckats med genom att använda kvantprickar – kristaller av ett halvledarmaterial som är så små att de uppvisar kvantmekaniska fenomen.
Genom att använda asymmetriska kvantprickar av nitridmaterial med indium som formas på toppen av sexsidiga pyramider i mikroformat. Resultatet är ett ljus som i medeltal har 84 procents linjär polarisation.
I experimenten har man använt kvantprickar som sänder ut violett ljus med en våglängd på 415 nm, men fotonerna kan i princip anta vilken färg som helst inom det synliga spektrumet genom att mängden av metallen indium varieras.
– Våra teoretiska beräkningar tyder på att en ökad andel indium i kvantprickarna ytterligare förbättrar polarisationsgraden, säger docent Fredrik Karlsson, en av författarna till artikeln.
Forskningsresultaten öppnar möjligheter för till exempel mer energieffektiva polariserade lysdioder i ljuskällan till LCD-skärmar. Genom att kvantprickarna också kan sända ut en foton i taget är det en mycket lovande teknik för kvantkryptering, en framväxande teknik för avlyssningssäker kommunikation
Resultaten har publicerats i ”Light: Science & Applications”.