Officiellt lanseringsdatum är den 31 januari men ”GTT RBS Test Suite” har redan testats av en handfull betakunder på tre kontinenter under ett halvår.
Programpaketet finns i tre varianter: enbart för LTE, för GSM & WCDMA eller för alla tre standarderna. Framåt sommaren kommer också stöd för CDMA2000.
Programmet körs på National Instruments vektorsignaltransceiver, ett PXI-baserat instrument som innehåller vektorsignalgenerator och en vektorsignalanalysator. Båda är tätt kopplade till en FPGA som kan användas för signalbehandling och andra beräkningstunga uppgifter.
Det ger flexibilitet och därmed möjligt att ta olika genvägar för att korta testtiderna men ändå bibehålla trovärdigheten i resultaten.
Och kortare testtider betyder billigare produktionskostnad, en oerhört viktig parameter när volymerna blir lite större. Som för femtoceller.
Vektorsignaltransceivern lanserades så sent som i augusti 2012 och började säljas i december samma år. Så fort hårdvaran blev tillgänglig startade utvecklingsarbetet i Gävle.
– Vi har haft ett bra samarbete med NI som stöttat oss under utvecklingen.
GTT har investerat ett par miljoner i utvecklingen av programpaketet som kommer att finnas i Tools Networks, National Instruments webbutik.
– Det blir framåt vårkanten någon gång, säger Niklas Nolemo.
Den huvudsakliga försäljningen sker dock i egen regi. Det finns trots allt inte mer än kanske 20 tillverkare av små basstationer. Men exponeringen i NI:s skyltfönster gör det möjligt för företaget att hitta helt andra typer av kunder.
Programmet klarar i princip alla standardmätningar som definierats av 3GPP, det gäller vare sig det handlar om verifiering av en konstruktion eller för produktion.
För de som vill göra så lite som möjligt, eller ha någonting färdigt att utgå ifrån, finns ett komplett test som bara är att köra.
– Det är vår tolkning av standarden för hur ett grundtest av en liten basstation, en femtocell, ska göras.
Kunderna kan välja hur mycket de ska grotta ner sig i detaljera. De kan utgå från de virtuella instrumenten, så kallade ”soft front panels”. Dessa kan användas under utvecklingsarbetet och vid testningen. Men det går också att skapa egna testsekvenser till testexekutivet Teststand.
Däremot kommer man inte ner till den lägsta nivån och kan därför inte se hur programmet fungerar internt. Men Gefle Testteknik hjälper gärna till med kundspecifika anpassningar inklusive styrningen av testobjektet.
Även om tillverkare av picobasstationer är den primära målgruppen så fungerar programmet såklart även för komponenttillverkare och tillverkare av makrobasstationer. Men på den senare marknaden finns inte mer än en handfull potentiella kunder och de har alla investerat i testsystem. De har inte heller riktigt samma krav på att pressa testtiderna eftersom volymerna är förhållandevis små.
– Vi har fler applikationer vi siktar på, säger Niklas Nolemo.
Det kan är i princip alla typer av rf-komponenter eller rf-system som arbetar på frekvenser som kan hanteras av PXI-korten. I dagsläget upp till 6,6 GHz. Några exempel är förstärkare, filter och korthållslänkar.
GTT omsätter knappt 15 miljoner kronor och har 17 anställda. Om allt går vägen kan den nya programvaran dubblera omsättningen om två till tre år.
Företaget kommer att finnas i National Instruments monter i Barcelona under Mobile World Congress i slutet av februari.