JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenska Kisel uppköpt av Imagination

Svenska Kisel uppköpt av Imagination

Den svenska rf-specialisten Kisel Microelectronics har i tysthet köpts upp av brittiska Imagination Technologies. Kisel ger nu Imagination egen kompetens på rf-utveckling.
Den 21 januari möttes besökare på Kisels webbsajt av ett meddelande med stora bokstäver:

”Kisel is now part of Imagination Technologies – the global leader in multimedia, processor, communication and cloud SoC IP technologies”.

Men där tar det stopp. Ingenstans på Imaginations hemsida står det något om förvärvet av det svenska spjutspetsföretaget som har sina rötter i Ericssons chiputveckling.

Och varken huvudkontoret i London eller den svenska företagsledningen vill svara på Elektroniktidningens frågor.

– Det kan jag inte kommentera, är svenske vd:n Per Wijk återkommande svar när Elektroniktidningen frågar om motivet till affären och vad som nu kommer att hända.

Klart är i alla fall att Imagination förvärvat hela Kisel Microelectronics med strax under 20 anställda i Stockholm och Lund.

Den mest näraliggande förklaringen är att Imagination vill ha en egen rf-utveckling med IP inom wifi, Bluetooth eller GPS, något som Imagination inte har i dag.

Imagination startade som en utvecklare av grafikkärnor och har successivt byggt upp och förvärvat en bredare kompetens inom multimedia.

Grafikkärnor är företagets i särklass största och mest vinstgivande verksamhet, inte minst grafikkärnor för mobilprocessorer och pekplattor. I slutet av 2012 köpte Imagination Mips med en hel familj CPU-kärnor. Därmed fick Imagination en egen CPU-kärna att licensiera ut.

Det finns en uppenbart enkel hypotes om vad förvärvet av Kisel kan leda till.

Imagination är extremt framsgångsrikt på att licensiera grafikkärnor till smarttelefoner. Power VR heter produktfamiljen. Där är Imagination den överlägset största leverantören. Köpet av Kisel ger en möjlighet att licensiera ut teknik till fler sorters komponenter.

Det är rimligt att tro att Imagination letar efter nya marknader, till exempel IoT-marknaden, Internet of Things. Där är det viktigt med bra rf-teknik och det är inte osannolikt att Imagination vill sätta ihop en egen IoT-plattform.

Kisel Microelectronics har en 15-årig brokig historia. Det började med att några Ericssonutvecklare i Stockholm hoppade av och startade företaget Bluechip IC Design 1999 med konstruktion av rf-kretsar för mobiltelefoner och trådlösa datornätverk som specialitet.

Sex år efter starten köptes Kisel upp av amerikanska SiRF, som betalade 33 miljoner dollar för det 19 personer stora företaget. Varje anställd fick en prislapp på cirka 12 miljoner kronor.

Kisel fortsatte som självständigt utvecklingsbolag inom SiRF. Men när SiRF efter bara något år fick ekonomiska problem lade man ned den svenska verksamheten och sade upp all personal i mars 2008.

Nio månader senare, i mitten av december 2008, hade ett nytt företag bildats – Kisel Microelectronics – ett personalägt företag med 32 av de 35 tidigare SiRF-anställda som delägare. Också SiRF var med på ett hörn med 15 procent av aktierna.

2012 hoppade ett gäng utvecklare av, bland annat dåvarande vd:n Tomas Melander, och startade Spike Design i Stockholm.

– Vi trodde inte så mycket på IP utan ville satsa på design-service, säger Tomas Melander till Elektroniktidningen.

Läs om hur Kisel uppstod ur SiRF-askan.

Läs om hur Imagination utmanar Arm i mobilen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)