Europa vill växa på halvledarområdet
Förra året gjorde EU-kommissionären Neelie Kroes flera utspel där hon uppmanade den europeiska halvledarindustrin och dess ekosystem att ta för sig mer. Nu svarar en nybildad lobbygrupp att en fördubbling inte är orimlig. Och det är nya områden som ska stå för tillväxten, inte digital logik.ELG pekar ut ett antal områden där Europa är starkt och där det är vettigt att fokusera. Det gäller fordon, energi, industriautomation och säkerhet.
Andra områden med förväntad hög tillväxt är IoT, sakernas internet, liksom ”smartteknik” i vidare bemärkelse som smarta hem och smarta elnät.
Gruppen föreslår ett initiativ kallat ”Smart Everything Everywhere” där det ska etableras testbäddar och kunskapscentra kring tekniken runt om i Europa.
Ser man istället till vad det här kan innebära för halvledarindustrin skulle det kunna öka efterfrågan med 70 000 skivor/månad från år 2016 eller 2017. Och den europeiska halvledarindustrin och dess underleverantörer har inget problem att göra det på ett konkurrenskraftigt sätt, hävdar gruppen.
Den europeiska halvledarindustrin och dess underleverantörer sysselsätter runt 250 000 personer. Totalt ger den sysselsättning till 2,5 miljoner människor och står för åtminstone 10 procent av Europas BNP.
Lobbygruppen ska nu omvandla sina tankar till ett konkret förslag som ska vara klart till sommaren.
I ELG ingår bland annat STMicroelectronics, Infineon, Globalfoundries Dresden, NXP, Fraunhofer, Arm, ASML, Soitec, Imec, CEA och Intel.
EU-kommissionen håller på att sjösätta ett nytt program för mikro- och nanoelektronik kallat Ecsel med en total budget på 4,8 miljarder euro (länk). Ecsel skapas genom att föra samman nuvarande Eniac för nanoelektronik och nuvarande Artemis för inbyggda system och lägga in ytterligare en påse pengar. Både Eniac- och Artemis-programmen anses framgångsrika med tillsammans över hundra nya projekt under åren 2008-2012, värda sammanlagt 2,8 miljarder euro.
Ecsel får en budget på 4,8 miljarder euro för åren 2014-2020, varav EU och medlemsstaterna står för en tredjedel och industrin för två tredjedelar.