JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 32 miljoner till KTH:s transistorer

32 miljoner till KTH-transistorer

KTH
Dagens planära transistorer ser ut att nå en gräns vid 10 nm, sen går de inte att krympa mer. Två nya vägar att driva prestandautvecklingen vidare är nya material och att bygga transistorerna på höjden. KTH-professorn Mikael Östling har fått 32 miljoner för att forska på området.
Mikael Östling
Mikael Östling
– I detta forskningsprojekt ska vi göra transistorerna i materialet germanium som i sin tur möjliggör att man sänker spänningsnivån i kretsarna och därigenom minskar strömförbrukningen drastiskt, säger Mikael Östling i ett pressmeddelande.

Genom att använda germanium som halvledare kan forskarna också sänka tillverkningstemperaturen, vilket är en förutsättning för att bygga tredimensionella transistorer. Därmed skapas utrymme för att betydligt förbättra och effektivisera kretskonstruktionen.

– Vi har satt ihop en arbetsgrupp som ger omfattande synergieffekter och som kopplar ihop forskare med kunskaper om tillverkningsprocesser med forskare som jobbar på krets- och systemnivå och därigenom ger ett nödvändigt och unikt helhetsperspektiv, säger Mikael Östling.

Forskarna har som slutmål att visa upp en fungerande krets som helt byggts med den nya tekniken.

– Eftersom detta är en helt banbrytande teknik förväntar vi oss också att projektet kommer att generera patentidéer samt förhoppningsfullt även incitament för nyföretagande. Ett långsiktigt resultat av den föreslagna tekniken kan vara att drastiskt sänka energiförbrukningen i dagens datacenters som konsumerar kopiösa mängder energi, säger Mikael Östling i pressmeddelandet.

Pengarna till projektet kommer från Stiftelsen för Strategisk Forskning och de 32 miljonerna ska räcka i fem år.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)