JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. CPLD:n är död – leve Max 10!

CPLD:n är död – leve Max 10!

Övervakning, sekvensering av spänningsmatningen och andra systemadministrationsuppgifter i allt från fordonstillämpningar och industriprodukter till kommunikationsutrustning. Det är några av de uppgifter som Max 10 kan sköta, Alteras flashbaserade FPGA-familj av det mindre formatet.
Med Max 10 tar FPGA-jätten en gång för alla död på de små CPLD:erna (Complex Programmable Logic Device) även om företaget i praktiken övergav tekniken redan för tio år sedan när Max II lanserades. Arkitekturen i Max II och MAX 10 är densamma som i SRAM-bserade FPGA:er med fyrvägs uppslagstabeller (länk).

Precis som föregångaren är Max 10 tillverkade i en flashprocess vilket innebär att koden inte behöver laddas från ett externt minne vid start. Kretsen är därför igång på mindre än 10 millisekunder och dessutom ger tekniken ett hyfsat skydd mot kopiering.

Med Max 10 byter Altera tillverkningsprocess från 180 µm till 55 µm vilket gör att kretsarna både får fler logikblock och större minne. Till exempel går det att dela minnet i två partitioner för att lagra dubbla uppsättningar av programvaran. Därmed blir det mindre riskabelt att uppgradera den i fält eftersom det alltid finns en fungerande version i kretsen.

Det finns också en tredje partitionering i flashminnet som kan användas för andra uppgifter än att lagra just programkoden.

Max 10 har upp till 50 000 logikelement vilket innebär att man utan problem får in Alteras mjuka 32-bitarsprocessor Nios II. Det finns också hårda block för signalbehandling, AD-omvandling och spänningsregulatorer liksom inbyggda temperatursensorer.

Beroende på modell har Max 10 upp till 500 generella in- och utgångar och det finns också stöd för DDR3-minnen.

Kretsarna kommer i kapslar ner till 3x3 mm (fast få får man inte plats med 500 portar).

Max 10 är redan i produktion. Företagets utvecklingsverktyg Quartus II stödjer den nya familjen och det finns olika utvecklingskort för den som snabbt vill bekanta sig med nykomlingen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)