JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. KTH:s detektor vill ut på sjukhusen

KTH:s detektor vill ut på sjukhusen

Under ett antal år har forskare på KTH, men också Linköpings universitet, utvecklat världens mest avancerade detektor för datortomografi. Nu är tekniken mogen att industrialiseras. Det ska göras inom Prismatic Sensors, ett avkoppningsföretag grundat av alla som jobbat med forskningsprojektet.
− Närmast ska vi konstruera en detektor som fungerar i en datortomograf som står på ett sjukhus. Den första prototypen är bara en fjärdedel av en detektor i fullstorlek, så det blir andra krav på strömförsörjning, mekanik och annat. Dessutom ska designen av det digitala systemet göras i en ny version, med betydligt snabbare utläsning av data, säger Mats Danielsson, vd på Prismatic Sensors.

Mats Danielsson är professor i fysik på KTH och den som lett forskarna i arbetet att bygga världens mest avancerade detektor för datortomografi. Samtidigt har han tidigare erfarenhet av att ta forskning från labb till sjukhus.

År 2000 startade Mats Danielsson Mamea Imaging för att utveckla en detektor som klarar sänkt stråldos vid mammografi. Idag är den tekniken kärnan i medicinteknikföretaget Philips mammografiutrustning som står på sjukhus världen över. I det aktuella datortomografiprojektet har Philips varit involverat redan från start.

− Idag har vi ett forskningssamarbete med Philips. Vi hoppas kunna gå vidare och överföra det till ett industriellt samarbete under detta år, säger Mats Danielsson.

Detektorn som utvecklats på KTH har en helt ny typ av detektorelement som registrerar energin hos varje foton som når elementet. En fullskalig detektor kommer att byggas upp av flera tusen detektorelement, vart och ett sammankopplat med tre asicar flipchipade längs detektorelementets ena kant.

Vid en undersökning av en patient ska omkring 20 Tbyte data läsas ut och lagras i flashminnen. För prototypen som finns framme idag tar utläsningsproceduren upp till två timmar, och då är detektorn inte ens fullständig.

− Det är helt okej för en prototyp, men ska utrustningen stå på ett sjukhus måste data ut betydligt snabbare. I ett första steg vill vi uppfylla den industristandard som finns på sjukhusen idag. Då får det ta maximalt ett par minuter att få ut data och visa bilder, förklarar Mats Danielsson.

Samtidigt är hans långsiktiga mål att utveckla en utläsningsenhet som klarar sekundsnabb rekonstruktion av bilderna som tas. Då kan läkare använda tekniken i stort sett i realtid som hjälpmedel vid interventionell radio­logi till exempel för att rädda livet på strokepatienter som fått en propp.

− Vi tror stroke är ett av de områden där vår nya teknik kan komma till bäst användning. Där är det bråttom med rätt dia­gnos och åtgärd. Speciellt idag när man kan gå in med trombek­tomi, förenklat kan man säga att det är som en korkskruv som man går in i kärlen med och drar bort proppen. Beroende av hur illa det är kan många patienter räddas och bli helt återställda om ett ingrepp görs fort.

Men att skapa en utläsningsenhet som klarar ögonblicklig rekonstruktion av bilderna som tas är en oerhörd utmaning.

− Vi tror att vi kan göra det, men det är längre fram i tiden. Det är något vi försöker få pengar via EU-projekt för att göra, säger Mats Danielsson, och han tillägger:

− Prio ett just nu är att få till ett avtal med något av de stora företagen som tillverkar datortomografer, i första hand Philips. Sen kan vi ta fram en detaljerad tidsplan med det företaget.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)