JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Eva Mårell-Olssons nya glassprojekt

Eva Mårell-Olssons nya glassprojekt

Om du tycker läraren vet allt idag, vänta tills hen sätter på sig googlebrillorna. Umeåforskaren Eva Mårell-Olsson fortsätter sina djupstudier i Googles smarta glasögon. Kanske kan de bli lärarens nya attribut vid sidan av pekpinnen och vinkelhaken? Det är ett av de tre projekt kring glasögonen som hon driver i vår.
Hon blev allmänt känd år 2013 som en av de första svenskar som fick köpa ett par googleglasögon, pedagogikforskaren Eva Mårell-Olsson på Umeå universitet.
 
Google själv har tagit en paus med sitt glasögonprojekt och dragit sig tillbaka med dem och sina erfarenheter till labbet. Men Eva Mårell-Olsson upptäcker ständigt nya möjligheter att använda dem i sin forskning.

I vår driver hon tre projekt. I det första, Snabb och tillgänglig information, ska hon sätta glasögon på skollärare under ett år och undersöka vilka möjligheter och utmaningar det kan föra med sig. De första klassrumsobservationerna i skolorna har just genomförts. Sex lärare medverkar i studien som bedrivs i samarbete med Lärarhögskolan i Umeå.

I det andra, Location for Ambulance through Google Glass, är tanken att ambulansföraren ska få en vägbeskrivning till olycksplatsen skickad direkt till glasögonen, för att kunna fokusera på körningen. Projektet sker i samarbete med sex Interaktion och Design-studenter på TFE (Institutionen för tillämpad fysik och elektronik) på Umeå universitet.

Det tredje projektet heter Google Glass goes Gamification. Här ska studenter i teknisk fysik och industriell ekonomi försöka utveckla pedagogiska hjälpmedel som utnyttjar den sorts lekfull dynamik som finns i spel för att motivera och engagera till lärande.

Tidigare har Eva Mårell-Olsson satt googlebrillorna på lärare på tandläkarhögskolan. I ett experiment användes glasögonen för att effektivisera handledningen med studenter, som skickade meddelanden och bilder om sina pågående behandlingar för att få snabb återkoppling.

Mer information:
• Eva Mårell-Olsson har bloggat i en serie om tio artiklar om sina erfarenheter av Google Glass i forskningen (länk).
• Läs Elektroniktidningens reportage om smarta glasögon från 2014

FOTNOT:
Elektroniktidningen har raderat en uppgift ur texten som handlade om ett projekt med skogsmaskinförare. Det projektet bedrivs av Skogsforsk och Oryx.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)