Ny avgift på HEVC-kodning
En ny organisation slår sig plötslig ner vid sidan av Mpeg LA och skramlar med bössan för att få licensavgifter för den nya videokodningsstandarden HEVC.Den enkelheten kommer inte att finnas i nya generationens kodningsteknik HEVC (också känd som H.265 och MPEG-H Part 2).
I torsdags dök det upp en ny patentpool kallad HEVC Advance, som säger sig företräda minst 500 patent kring HEVC. Den säger sig redan ha fått General Electric, Technicolor, Dolby, Philips och Mitsubishi att teckna HEVC-licensavtal.
Prislappen på tekniken förväntas också komma att öka. HEVC säger sig vilja leverera ”en balanserad affärsmodell som stöder HEVC-kommersialisering” vilket kan tolkas som en omskrivning av att de inte är nöjda med de intäkter de skulle fått via Mpeg LA.
Sommaren 2012 blev det känt att det fanns oklarheter kring licensieringen av HEVC. Redan då oroade man sig för risken att Mpeg LA skulle misslyckas med att samla alla nödvändiga patent i en och samma pool. Chipstillverkare drog sig för att integrera tekniken eftersom man inte visste vad den skulle kosta eller vilket genomslag tekniken skulle få.
Idag är alltså splittringen ett faktum.
Mpeg LA listade för sin del i december 254 stycken patent för HEVC. Men poolen säger uttryckligen att den inte kan garantera att en licens för dessa täcker in alla väsentliga patent för HEVC. Mpeg LA-patenten kommer från Apple, Samsung, Fujitsu, Hitachi, JVC, Siemens, några universitet, forskningsinstitut och operatörer – sammanlagt 27 företag.
– Det här skapar förvirring på marknaden, säger en analytiker på Frost & Sullivan till tidningen Cnet.
HEVC Advance beskriver det tvärtom som att den förenklar situationen. Ett antal stora patentinnehavare har ställt sig utanför Mpeg LA och nu öppnar HEVC Advance en möjlighet för HEVC-användare att kunna vända sig dit för att adressera några av dessa som grupp istället för enskilt.
Osäkerheten kring HEVC kan gynna konkurrerande videoformat som Googles licensfria VP9 och öppenkodsformatet Daala.