Men Google fortsätter att rulla ut formatet. Versionen VP9 används för att spara hårddisk på Googles servrar för videosajten Youtube, och under det senaste året har det också skickats skarpt till Youtube-användare och enligt Google serverat 20 miljarder timmar video.
Idag sker mycket av avkodandet i mjukvara, men sammanlagt 20 företag har produkter med hårdvarustöd för VP9 idag, eller under utveckling för produkter som släpps i år. En del av dessa företag är medlemmar i MPEG LA – en patentpool för det konkurrerande formatet HEVC.
Intels Core M-processorer har sedan januari drivrutiner som ger hårdvarustöd för både VP9 och HEVC. Andra processorer som stöder avkodning av VP9 är Samsung Exynos 7420, Allwinner A80, Qualcomm Snapdragon 805, Mediatek MT6795, Intel Atom och Rockchip RK3188.
Rockchip RK3288 är den enda processor Elektroniktidningen lyckas googla upp som säger sig både stödja kodning (i 1080p) och avkodning (i 4K) av VP9. Den sitter i eller kommer att sitta i Chromebooks från Asus, Haier och Hisense, och i en Chromebit – en Chromedator i en HDMI-nyckel. Processorn stödjer även kodning och avkodning av HEVC i samma storlekar.
Telefonen Samsung Galaxy S6 med Exynos 7420 är ett exempel på en slutprodukt som stöder VP9 i hårdvara. Också teveapparater och spelkonsoler stöder eller kommer att stödja VP9 i hårdvara.
Youtube är den stora arenan för VP-formatet. Allt upptankat material på Youtube lagras i formatet VP9 och Google omkodar även befintlig video till VP9 för att spara plats och bandbredd.
Jämfört med VP8 och H.264 ska VP9 ge samma kvalitet på halva bandbredden, enligt Google. Ett exempel är att den som med VP8 kan titta på 480p-video på Youtube utan buffring, kan växla upp till 720p utan buffring med VP9.
Google påpekar också att många med liten bandbredd i sina Internetuppkopplingar nu kommer att kunna titta på 360p-video via Youtube, och att 4K-video via Youtube kommer att bli praktiskt åtkomlig i andra änden av bandbreddsskalan – helt okodad 4K-video skulle kräva en uppkoppling på 18 Gbit/s påpekar Google.
HEVC (H.265) dominerar fortfarande inom professionell och halvprofessionell video. Förra veckans stora HEVC-nyhet var att det plötsligt dök upp ytterligare en patentpool vid sidan av MPEG LA, kallad HEVC Advance, som också ville ha betalt för en uppsättning HEVC-relaterade partent.