Sensorer som planteras in i hjärnan och efter en tid löses upp – det har ett internationellt forskarlag utvecklat och med framgång testat på djur.
Sensorenheten är placerad innanför skallbenet och är förbunden med en trådlös sändare på utsidan av skallbenet. Tanken är att enheten ska kunna användas för att monitorera hjärnan på en patient efter operation.
Inopererade sensorer används redan idag, men forskarnas sensorer bryts ned utan att skada eller lämna spår efter sig, istället för att ligga kvar overksamma eller opereras ut.
Både chip, ledare, anslutningar och sensorer är byggda i ett nedbrytbart och kroppskompatibelt material. Själva tryck- och temperatursensorerna är mindre än ett riskorn.
Experiment visade att de nedbrytbara sensorerna hade samma noggrannhet som de motsvarande sensorer som används idag. De lämnade heller inga tecken på skador som inflammationer eller ärr, efter sig. En ytterligare bonus är att tillverkningskostnaden är lägre än den för dagens produkter.
Nästa steg är att testa tekniken på människor.
Den implanterade sensorenheten i storleksjämförelse med en nålspets. |
Forskarna tror sig också kunna ta fram sensorer som mäter surhetsgrad och vätskerörelse. Och de tror att de kan ta fram upplösbara implantat som levererar medicin eller stimulerar eller spelar in neuronaktivitet.
Forskarna är en internationell grupp materialvetare, hjärnkirurger och ingenjörer. Studien publiceras i tidskriften Nature.