AVGJORT:
Tävling om effektivare nyttjande av solel i byggnader
Två svenska, ett grekiskt och ett amerikanskt innovatörsteam står som vinnare i Energimyndighetens tävling Intelligent Energy Management Challenge – här handlar det om att premiera lösningar som ser till att optimera användningen av solel där den produceras.
Energimyndighetens beskrivning av de fyra vinnarna av Intelligent Energy Management Challenge: • Ferroamp Elektronik, Sverige. EnergyHub är en skalbar lösning som kan ge effektivare energihantering, mindre spillenergi, enklare installation och lättare underhåll för användarna. Precis som smartmobiler utgör en plattform för kommunikation, är EnergyHub en plattform för lagring av förnybar energi. • KIC InnoEnergy, Sverige. Teamet bakom lösningen Local System Operator (LSO) tar steget mot smartare energianvändning genom en innovativ affärsmodell som bygger på lokal produktion och konsumtion. Lösningen kan bidra till uppbyggnaden av smarta energisamhällen med användare och flerbostadshus som tillsammans bidrar till en mera hållbar energianvändning. • Certh, Grekland. Teamet bakom AGILE har utvecklat ett självlärande energisystem som anpassar sig och blir allt bättre på att ta smarta beslut kring byggnadens energianvändning i realtid och samtidigt kravlöst möta slutkonsumentens behov. • Amzur Technologies, USA.Detta vinnarteam har utvecklat en smart energimätare som förutser batteriförbrukning och hur mycket solkraft som genereras. Energimätaren kan även hjälpa användaren att välja när det är dags att ladda ur batteriet och när det är läge att köpa el från elnätet. |
Svenska Ferroamp Elektronik och KIC Innoenergy, grekiska Certh och amerikanska Amzur Technologies är de fyra vinnarna i Intelligent Energy Management Challenge. De får alla 10 000 euro vardera, liksom möjlighet till pilotprojekt med deltagande kommuner till ett värde av 50 000 euro per kommun.
Syftet med tävlingen har varit att hitta lösningar där energisystemet i byggnader med solceller anpassas så att det matchar elanvändning med elproduktion. De fyra vinnarna har utvecklat en skalbar plattform för energihantering, en affärsmodell för smarta lokala energianvändning, ett självlärande energisystem och en energimätare som förutser energibehovet.
Kommunerna som deltar är Arvika, Göteborg, Eskilstuna, Herrljunga och Uppsala. Drivkraften för dessa är att hitta lösningar som ökar lönsamheten för egenproducerad solel i byggnader.
Uppsala kommuns fastighetsbolag Ihus är en av flera jurydeltagare:
– På Ihus har vi arbetat med nya innovativa energilösningar i flera av våra fastigheter så det var väldigt spännande att delta i juryarbetet och se alla intressanta förslag som presenterades, säger Marie Säfström, hållbarhetschef på Ihus.
– Vi hoppas självklart på att få se någon av de vinnande lösningarna implementeras och testas hos oss, fortsätter hon.
Energimyndighetens förhoppning är sedan att lyckade pilotprojekt ska resultera i konkreta upphandlingar.