JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hårdvara är åter hett

För 1,5 år sedan slog innovationshuset Things upp sina portar i Stockholm på KTH Campus. Tanken är att ge svenska uppstartsföretag med hårdvaruinriktning en språngbräda ut mot lönsam tillväxt genom inspiration och samverkan med varandra liksom olika partner-företag. Linda Krondahl, medgrundare och vd på Things, är nöjd med hur verksamheten utvecklats.

Linda Krondahl

– En sak som jag tycker fungerar väldigt bra är Things Spotlight som vi startade i våras på initiativ från bolagen själva, säger Linda Krondahl spontant.

Things Spotlight upprepas varje torsdag. Alla tar med egen lunch och under lunchen berättar ett av uppstartsföretagen kort om vad det gör, men också om tre-fyra utmaningar som det står inför. Syftet är att få de olika bolagen att dra nytta av varandra även över branschgränser.

– Företagen kan jobba med olika saker men ändå ha samma problemställningar. Ett exempel på utmaning som tagits upp är hur man säkert och effektivt skickar stora bildfiler till molnet.

En viktig ingrediens i verksamheten är annars de olika partnerföretagen.

Basen är den drygt handfulla skaran företag, kallade nyckelpartners, som Things knutit till sig. Bland dessa märks storföretag som ABB, Assa Abloy, Husqvarna, NCC, SP och SEB, men här ingår också Akademiska Hus, Sting och KTH.

– Det är företag som vill ha örat mot marken. De har förstått att de inte kommer att uppfinna allt själva i framtiden, men vill ändå ha koll på teknikutveckling.

Vid start vände sig Things främst mot hårdvarustartups med ambitioner inom IoT, wearables, 3D-skanning, 3D-printing och medicinteknik, men sedan dess har medtek-delen tonats ned. Istället har mer tyngd lagts mot automation, robotik och sensorer.

Utvecklingen är logisk eftersom de ovan nämnda partnerföretagen har stort inflytande på verksamheten. De är bollplank, men söker också synergier med de mindre. Hittills har flera projekt startat där Thingsföretag samarbetar med nyckelpartners, men ännu är inget sådant projekt officiellt.

En annan form av partners som Things arbetar med är så kallade nätverkspartners. Här ingår cirka tio företag som fungera likt spindeln i nätet. Nyligen utökades gruppen med Kistaföretaget WSI (länk).

– Vi har även gjort workshops efter att några utländska företag kontaktat oss, däribland L’Oréal, Airbus, Nike och Daimler. Vi har tittat på deras frågeställningar och matchat dem med bolag främst från Things, men även med några andra från vårt nätverk.

Linda Krondahl återkommer hela tiden till vikten av att arrangerade möten är relevanta för alla inblandade – både det lilla och stora företaget. Ofta pressas startupföretag att pitcha sin idé inför investerare dag ut och dag in, men till vilken nytta.

– Vi tror mycket på att de måste komma i kontakt med möjliga kunder och samarbetspartners, understryker hon.

Ett initiativ i den riktningen är Things Enterprise Circle, som vuxit fram i kölvattnet av de workshops som arrangerats med företag som Airbus och Daimler.

Things Enterprise Circle är nystartat och tänkt som en löst knuten gemenskap för ett 50-tal företag från världens alla hörn. Medlemsavgiften är satt till 10 000 kronor om året. Då blir företaget inbjudet till olika event och får möjlighet att se hur stora och små bolag kan arbeta tillsammans. Likaså har de möjlighet att skapa egna workshops.

– De kan beställa skräddarsydda workshops för att få en injektion av något nytt. Utifrån vad de vill ha sätter vi ihop något med företag från Things, men vi kan även bjuda in bolag utifrån som passar beställaren.

På att-göra-listan står också att starta ett Alumninätverk. Sedan starten för cirka 18 månader sedan har drygt tio företag flyttat ut från Things – vissa har lagt ned medan andra vuxit sig starka och står på egna ben.

– De besitter jätteintressant erfarenhet och kompetens som vi gärna vill att de nyare bolagen ska kunna dra nytta av.

"VI ÄR THINGS"


Things hyr hela huset på Drottning Kristinas väg 53. I källaren hyr Stockholm Makerspace in sig, medan de tre våningarna ovan jord står till de egna företagens förfogande.

Här ryms uppåt 180 personer och det finns alltid plats för små företag som passar in i verksamheten. Några lite större företag har egna kontorsrum.
Här är en lista över aktuella Thingsföretag.

Aifloo: AI-baserad trygghetslösning för framförallt äldre, inkl egna armband med sensorer
Blockie: nätverkskamera, i nuläget huvudsakligen mjukvara
Cacharge: laddlösningar för elbilar
CLED: ljuslösningar för DJ:s/klubbar och inredning
Evothings: utvecklar verktyg som hjälper andra att utveckla IoT-lösningar
EasyAngle/Meloq: mäter vinklar i kroppen för rehab/sjukgymnaster
FebTop: utvecklar 3D-printrar
Inkonova: drönare för tuffa miljöer (gruvor mm)
LightFlex: screentryckt aktivt ljus (för säkerhet mm)
LUP Technologies: för lastbils-/transportbranschen, huvudsakligen mjukvara
Microtracking: uppföljning/uppkoppling av försäljningslösningar & logistik
MindMusic Labs: en uppkopplad gitarr
MissG: 3D-printing
Neue Labs: plattform inklusive sensor för utvecklare av IoT-tillämpningar
Ngenic: en smart termostat
Poweraware: synliggör energiförbrukning/standby med ljus
Quirkbot: robotkit som får barn att leka/jobba med teknik och programmera
Single Technologies: världens snabbaste 3D video-mikroskop, bla för cancerdetektering
SoftAlarm: larm för personsäkerhet, har delvis egna produkter
Sourcekid: kreativitetsverktyg för barn
SurfCleaner: renar haven från skräp och oljespill
SynkTek: superexakta mätverktyg främst för forskningsvärlden
Tannak: ursprungligen övervakning av renhjordar, vidareutvecklat till energisnåla nät för områden med dålig täckning
Volumental: 3D-scanning av i första hand fötter och huvud/ansikten, bygger en lösning som står i butik
Wittra: spårningslösningar med inbyggda sensorer
Även ytterligare företag är på väg in.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)