Över åtta månader av budgivning – fram och tillbaka – är nu avslutade. Toshibas styrelse har satt ner foten och säljer flashminnesverksamheten till en grupp ledd av det amerikanska riskkapitalbolaget Bain. Apple påstås ha ett finger med i spelet. Priset är två biljoner yen, motsvarande 18 miljarder dollar.
Konsortiet med det amerikanska riskkapitalbolaget Bain i spetsen inkluderar även Toshiba, som återinvestera 350,5 miljarder yen (motsvarande 3 miljarder dollar) i verksamheten. Likaså kommer ett flertal företag att ge ekonomiskt stöd, däribland Apple, Dell, SK Hynix och Hoya, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.
Nyhetsbyrån menar att Apple haft en avgörande roll i utgången av den segdragna processen. Apple är liksom flera andra företag beroende av flashminnen i sina produkter, och numera finns det bara kvar ett fåtal tillverkare på marknaden som domineras av Samsung.
Samsung kontrollerar cirka 40 procent av dagens flashminnesmarknaden. Om företaget får en ännu starkare sits finns det risk för stigande priser, och därmed en konkurrensfördel för Samsungs produkter inom andra områden, exempelvis mobiltelefoner.
Redan i januari i år blev det känt att japanska Toshiba varit öppet för att sälja delar av sin halvledarverksamhet för att täcka förluster på uppåt 6 miljarder dollar orsakade av skenande kostnader vid byggandet av kärnkraftverk i USA.
Sedan dess har turerna varit många. I början såg det ut som att ett konsortiet med Bain och två japanska fonder skulle vinna budstriden om Toshibas NAND-division. Två månader senare lade Western Digital ett nytt bud i sällskap med Kohlberg Kravis Roberts, japanska Innovation Network Corp liksom statliga japanska utvecklingsbanken.
Till saken hör att Western Digital redan i maj lämnat in en stämningsansökan i USA för att stoppa försäljningen. Bakgrunden är att Western Digital via förvärvet av Sandisk år 2016 är delägare två av Toshibas fabriker.
Nu är dock ett stort steg mot ett avslutande av en omtvistad budgivningsprocess taget.