Stiftelsen Skapas uppfinnarpris för 2017 på en halv miljon kronor går till Norrköpingsbaserade Invisense. Företaget har utvecklat en tryckt och batterilös fuktsensor som stoppas in i väggarna eller golvet vid bygget eller renoveringen.
– Samhällets kostnader för fuktrelaterade skador i byggnader är höga och kan förväntas öka i takt med ökat byggande, snabbare byggtakt, prispress och mer komplexa konstruktioner. Metoden kan drastiskt minska kostnader för fastighetsägare, försäkringsbolag och samhället i övrigt för uppkomna skador, säger Minoo Akhtarzand i ett pressmeddelande.
Hon är ordförande för Skapa och landshövding i Västmanlands län.
Invisense sensorer är passiva och tillverkas med tryckteknik. De består av en spole plus några kondensatorer och motstånd. Fukthalten i luften påverkar kapacitansen i en av kondensatorerna.
Sensorerna kostar några tior och monteras i väggar och golv under bygget eller vid renovering. För att läsa av fukthalten håller man en läsare framför sensorn. Läsaren skickar ut en signal på några megahertz och tillsammans med sensorn bildar läsaren en resonanskrets. Beroende på fukthalten ändras frekvensen ett par hundra kilohertz.
Avståndet mellan läsaren och sensorn kan vara upp till cirka 25 centimeter, vilket är tillräckligt för att det inte ska vara något problem att bygga in sensorerna bakom klinker och fuktspärrar i ett badrum, bakom gipsskivan i en mellanvägg eller under taket. Däremot får man inte dra en skruv genom sensorn eller sätta upp ett badrumsskåp i plåt framför den.
Eftersom sensorerna inte syns behövs någon form av dokumentation eller så måste byggföretaget ha en standard för var de placeras. Det går också att leta sig fram till en sensor genom att svepa med läsaren över väggen. Läsaren indikerar signalstyrkan när den fått kontakt med en etikett.
Elektroniktidningen skrev en längre artikel om tekniken våren 2013 (länk).