JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ousters lidar kan även fotografera

En lidar som extraknäcker som svartvit kamera. Det har amerikanska Ouster hackat ihop. 

Huvudmålet för nästa generation lidar är massvolympriser. Men många av uppstickarna adderar även egna abrovinker till lidarns grundkoncept att mäta studstiden för ljuspulser.

Ouster var en av de två dussin utmanarna i Elektroniktidningens lidar-marknadsnyckel i mars. Nu har företaget avslöjat mer om sin teknik. Det visar sig att företagets lidar inte bara är en lidar utan också en svartvit kamera i samma sensorkomponenter – en lidar–kamera-hybrid.

En neuronnätsalgoritm snurrandes på grafikkortet Nvidia GTX 1060 klassificerar i realtid vad det ser i Ousters sensordata under en resa genom San Francisco. Klicka för större bild!

Självkörande bilar gör typiskt sensorfusion på kamera och lidar för att de kompletterar varandra. Men Ouster lyckas använda sina lasrar för att mäta reflektivitet både aktivt och passivt. I sensorn finns bland annat en  asic som räknar fotoner.

Därmed blir sensorfusionen mellan kamera och lidar gratis – båda mätvärdena plockas in i samma mätning. Så det krävs inga kalibreringar eller transformationer i tid och rum för att fusionera sensorsignalerna.

Ouster sågar faktiskt sensorfusion mellan separat kamera och lidar med fotknölarna.

Angus Pacala

– Vi ser många lidarföretag som marknadsför lidar-kamera-fusionslösningar med lidar och kamera monterade tillsammans, hafsigt ytligt kalibrerade. Och sedan skickar de ut en pressrelease för en produkt som i slutänden är oanvändbar, skriver företagets vd Angus Pacala.

Visuellt liknar bilden en svartvit kamerabild, trots att den passiva mätningen inte sker i det synliga ljuset, utan nära infrarött. 

Ousters kameralidar ersätter inte en konventionell kamera. Dels för nämnda skillnad i våglängd och färg. Och dels för att upplösningen är minimal. 

Vad gäller ljuskänslighet ska den däremot vara mycket bättre en konventionell kamera, enligt Ouster.

– Vi kan samla omgivningsljus under extremt svaga ljusförhållanden, skriver Angus Pacala.

Varje mätning ger studstid och ljusstyrkan i laserpulsens reflektion. Så långt fungerar den som en vanlig lidar. Men dessutom erhålls styrkan i det ljus som ytan reflekterar från andra håll.

Nästa steg är att analysera signalen. Dessa tre värden i 16 eller 64 rader utspridda över ett synfält på 360 grader – vilka sortes objekt syns i sensorn?

Siffror som siffror, tänkte Ouster på försök, och matade helt enkelt in avläsningarna i existerande neuronnätsmodeller som annars används för klassificering av rgb-kamerabild. Där alltså de tre värdena representerar något helt annat, nämligen intensiteter av rött, grönt och blått.

Efter omträning av näten visade de sig fungera utmärkt. 

Företaget har ingen volymproduktion idag. Du kan köpa en modell med 64 lasrar för 12 000  dollar och en med 16 lasrar för 3 500 dollar.

Företaget bildades 2016 av två avhoppare från en annan lidarutmanare, Quanergy.

Ouster tillhandahåller sensordatainspelningar så att du själv kan börja leka med klassificeringen. Läs företagets egen presentation av sin teknik här.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)