JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Energilagringskoncept: Pappersbatteri som håller solcell vid liv

För ett halvår sedan blev sidospåret nytt huvudspår. Det betyder att Ligna nu satsar fullt ut på att ta fram en liten tryckt komponent som lagrar energi – i första hand för att stötta energiskördare av olika slag, exempelvis Epishines solceller – men på sikt tänkt som en katalogprodukt som kan köpas separat.

Ligna lutar sig mot en materialkombination med rötter i forskning från Linköpings universitet som gör att det går att framställa energilagring – batterier och superkondensatorer – baserade på råvaror från skogen.  

Hittills har företaget provat att göra battericeller i en mängd olika format – från knappceller till påsbatterier i olika storlekar liksom cylindriska batterier.

Peter Ringstad

– Allt detta går att göra med samma materialsammansättning, säger Peter Ringstad, vd på Ligna.

Samtidigt har Ligna insett att den storskaliga energilagringslösning, med giga-produktion, som lockar långsiktigt kanske inte är den rätta vägen att starta på. För ett nystartat bolag kräver den väldigt mycket kapital.

– Därför har vi för ett halvår sedan tagit fram en tryckt mindre komponent av vår lösning som vi fokuserar på just nu. Det blir vår instegsprodukt som gör att vi kan börja producera och leverera lönsamt.

Ligna Energy skapar litet energlager som kan driva små solceller och IoT-sensorer.

Det närmaste målet är att tillverka tusen små pappersbatterier till jul. En intressant detalj är att alla redan är sålda.
 
– Genom ett Vinnova-projekt har vi ett samarbete med Epishine och Pollux kring en tänkt ”dosa” som komponenterna ska sitta i, tillsammans med sensorer och IoT-elektronik. Där ska de första tusen troligen in.

Svenska Pollux Innovation gör sensorenheter för bland annat temperatur, fukt och luftkvalitet som drivs av Norrköpingsföretaget Epishines tryckta organiska solceller för inomhusbruk.

– Vi tänker oss att den storleken som passar Epishines solcell i den dosa som Pollux gör ska ha en så generisk utformning som möjligt. Det blir i förlängningen en standardprodukt som ska kunna säljas via distributörer, men som också kan anpassas vid större kundkontrakt.

I en kortserie presenterar Elektroniktidningen ett axplock små och stora företag, men också projekt, som satsar på att kommersialisera material för att skapa miljövänlig energilagring i form av batterier eller superkondensatorer.

Höstens produktion kommer att skötas genom ett samarbete med kanadensiska Ynvisible, som sedan några år satsar storskaligt på att trycka elektronik på rulle i Linköping.  

En stor fördel är bland annat att batteriet kan tillverkas i en rulle-till-rulle-process.  Elektrodmaterialen belägger med en tunn metallfolie i trycklinan och dessa läggs sedan samman med en cellulosabaserad separator. Det aktiva materialet i den positiva elektroden består av kol och lignin, medan den andra sidan består av en annan organisk polymer och kol.

Resultatet är billigt, miljövänligt och säkert. Likaså får enheterna avsevärt bättre cyklingsegenskaper vid djupurladdning än vanliga litiumjonbatterier.

Parallellt med att enheterna tillverkas hos Ynvisible tittar Ligna på att bygga upp en egen produktionslina i Norrköping.

– Vår plan är att investera i utrustning och börja bygga en egen lina under nästa år. Var är inte bestämt, men målet är att den ska vara uppsatta mot slutet av året för att sedan trimmas in och köras under 2023.  

– Vi måste få till en högautomatiserad produktion med en årsvolym på ett antal miljoner för att komma ner i kostnad per enhet.

Om marknaden sedan vill ha fler enheter är företaget inne på att hantera det genom att hitta en licenstillverkare

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

–  Det är vår uppskalningstanke. Vi tänker på samma sätt både när det gäller de små enheterna som kan driva sensorer och skärmar, och de som i framtiden är tänkt för storskalig energilagring.

Att företaget bytt från storskalig till småskalig energilagring i ett första steg innebär på intet vis att det övergivit den förstnämnda satsningen.

– Nej absolut inte. Vi ser att det finns goda möjligheter för en produktgeneration för storskalig energilagring. Däremot ser vi att vi bör höja oss ett snäpp vad gäller energitäthet i vårt grundmaterial, säger Peter och förtydligar:

– Parallellt med att vi nu börjar tillverka små enheter utvecklar vi tekniken och förbereder oss för att med en högre energitäthet i ett steg två gå mot storskaliga tillämpningar.

Fler artiklar i reportaget:
LiU: Ett steg närmare elektroniskt papper på rulle
Altris: Stark medvind för natriumbatteri
Skopas Tech: Snabbladdat, billigt och miljövänligt
Billerud Korsnäs: Batterier på rulle
Enerpoly: Laddar för att ladda oladdbart energilagring
Bright Day Graphene: De vill skapa grafenflagor i Värmland

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)