Under nästa år planerar Bright Day Graphene att ta nästa steg i sin uppskalning. Då ska företaget bygga en industriell pilotlina med kapacitet att tillverka ett ton grafenflagor per år. Sannolikt hamnar den i Värmland.
Bright Day Graphene kör på i ett högt tempo.
För ett år sedan var verksamheten väldigt småskalig. I ett labb i Electrum i Kista skapade företagets teknikchef och medgrundare Anna Carlsson grafenflagor manuellt parallellt med att utrustningen till en första pilotlina var beställd.
Bright Day GrapheneGrundat (år): 2017 |
– Idag har vi en pilotlina i Electrum-labbet. Där har vi verifierat att vi kan producera i en kontinuerlig process, även om det fortfarande handlar om mycket små volymer, berättar Malin Alpsten, vd på företaget och medgrundare.
– Nu står vi inför nästa uppskalning. Närmast ska vi ta in pengar för att börja bygga en industriell pilotlina under nästa år.
I skrivande stund diskuterar Bright Day Graphene med två anläggningar i Värmland för etablering av sin kommande industripilot.
– När den är klar planerar vi att producera omkring ett ton material per år.
Malin Alpsten |
Företaget har utvecklat en process som ger grafen ur uppvärmd biomassa – alltså skogsrester.
Teoretiskt är grafen ett lager kolatomer som leder ström utan motstånd. Praktiskt är det uppbyggt av flera kolatomlager. Ju fler atomlager, desto gråare och sämre är de elektriska egenskaperna.
Företagets material, Green Graphene, är genomskinligt, böjligt och leder ström extremt bra. En flaga är upp till en kvadratmillimeter, vilket är klart större än grafen som kommer ur grafit. Storleken är intressant eftersom varje övergång mellan olika flagor skapar ett motstånd – större flagor leder helt enkelt ström bättre än små.
Materialet kan användas inom en mängd områden, även om Bright Day Graphene allra helst vill testa egenskaperna med sikte på energilagring och elektronik.
I en kortserie presenterar Elektroniktidningen ett axplock små och stora företag, men också projekt, som satsar på att kommersialisera material för att skapa miljövänlig energilagring i form av batterier eller superkondensatorer. |
Under detta år har en handfull projekt med potentiella kunder rullat på. Ett är med Uppsalaföretaget Peafowl Solar Power, som utvecklat näst intill osynliga solceller tänkta att driva IoT-sensorer.
Tillsammans tittar företagen på att göra något som på engelska heter TCF, transparent conductive films. Det handlar om genomskinliga ledande material.
– Just nu testar vi att använda sådant material i Peafowls solceller, men transparenta ledande filmer kan även används i många andra tillämpningar, till exempel i skärmar och annan elektronik.
Innan Malin och Anna grundade företaget var de inne på att göra energilagring. Grafen passar till exempel väldigt väl för att användas i kondensatorer för energilagring. Ju mer renodlat grafen, desto mer laddning går att lagra. Du närmar dig helt enkelt det teoretiska max för superkondensatorer.
Sådana kondensatorer kan var ett intressant alternativ till batterier i lagringssammanhang, eftersom de lagrar laddning elektrostatiskt. Inga kemiska reaktioner som åldrar ett batteri ingår; en kondensator kan laddas mångdubbelt fler gånger än ett batteri. Likaså laddas den upp och ur på några sekunder, vilket betyder att en superkondensator exempelvis skulle kunna användas för att snabbladda en elbuss vid varje station.
Om allt går enligt plan hoppas Bright Day Graphene att på sikt gå över till fullskalig produktion.
– Vår huvudplanen är att själva tillverka materialet, så i steget efter den planerade industripiloten vill vi bygga en fullskalig fabrik.
Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen. Prenumerera kostnadsfritt! |
Var är ännu inte beslutat.
– Nej, så långt har vi inte kommit men i mitt huvud tänker jag Sverige, och det har mycket att göra med att vår råvara finns i ett stort överflöd här. Därför känns det naturligt, säger Malin Alpsten, och förtydligar:
– Det vi däremot vet är att industripiloten kommer att hamna i Värmland.
Fler artiklar i reportaget:
Ligna: Pappersbatteri som håller solcell vid liv
LiU: Ett steg närmare elektroniskt papper på rulle
Altris: Stark medvind för natriumbatteri
Skopas Tech: Snabbladdat, billigt och miljövänligt
Billerud Korsnäs: Batterier på rulle
Enerpoly: Laddar för att ladda oladdbart energilagring