Edge Exposure Server från telekomjätten Ericsson ger applikationsutvecklarna tillgång till nätverksfunktioner och tjänster med korta svarstider långt ut i mobilnätet utan att de behöver fundera på de praktiska detaljerna.
Edge computing är ett hett område men samtidigt inte särskilt väldefinierat annat än att det ger hyfsat bra beräkningskapacitet någonstans mellan molnet och användarens terminal.
Genom att införa edge computing blir det möjligt att lansera nya tjänster med realtidslik-nande egenskaper. Exakt vad som slår igenom först är för tidigt att säga. Det finns intresse från bland annat bilindustrin och spelbranschen, men också för drönartillämpningar och större evenemang inom exempelvis idrott.
Zebastian Lovén |
– Det vi ser är att Nordamerika leder men intresset är globalt och det finns kommersiella projekt som inte är allt för långt bort, säger Zebastian Lovén på Ericsson och fortsätter:
– Vi ser huvudsakligen fem teknikområden inom edge computing. Det är edgeinfrastrukturen, användarplanet, routingen, orkestrering och exponeringen. Det är en palett av förmågor som behövs, men den här lanseringen adresserar exponeringen av olika funktioner i mobilnätet som positionering och funktioner för tjänstekvalitet.
Den nya mjukvaran håller reda på mycket av det praktiska, som att hjälpa till med applikationernas kommunikation med optimal edgeserver liksom var enheter som får stöd av ser-vern
finns. Detta är saker som applikationsutvecklaren inte vill gräva sig ner i och som dessutom ska vara konstanta oberoende av trafiken i nätet.
– Du kan ange en önskad kvalitetsnivå för en tjänst men det förutsätter att nätet möjliggör det.
Edge Exposure Server fungerar både i 4G och 5G-nät – man kan se det som att den ger tillgång till nätverkstjänster som kan exponeras från både centralt placerade samt distribuerade datacenter. Vill man ha riktigt korta svarstider är det 5G med uppgraderat corenät som gäller.
Värt att påpeka är också att det inte behöver vara enbart Ericssons produkter i nätet. Edge Exposure Server baseras på 3GPP-standarden vilket gör att den fungerar på alla nät oberoende av kombination av leverantörer.
– Just det här med harmonisering är en viktig del. Vi hoppas och har ambition att andra ska haka på men vi ska också försöka att ligga steget före.
Vem som äger och driver datacentret där edgenoden finns är också egalt. Det kan vara operatören eller ett datacenterföretag som Google eller Amazon, så kallade ”hyperscale cloud providers”.
– Utvecklaren ska inte behöva fokusera på det, applikationen ber efter det den vill ha.
Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen. Prenumerera kostnadsfritt! |
I den första versionen är handover mellan edgenoder inte möjlig, det går alltså inte att förflytta sig så långt att applikationen behöver lyftas över till en annan edgenod utan att applikationen behöver hantera det.
– Det är en typ av mobilitetsfunktion som är kopplad till nästa fas.