JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Epaversioner av AI-kretsar säljer som smör i Kina

Processorerna är avsiktlig strypta för att få sämre prestanda, som epatraktorer, men kinesiska molnoperatörer har lagt inte mindre än fem miljarder dollar på dem för att inte hamna helt utanför i AI-racet.

För att komma runt USA:s handelshinder tar Intel fram en försämrad version av sin acceleratorkrets Habana Gaudi 2. Nvidia har tidigare gjort detsamma, och dess A800 – en stympad A100 – säljer som smör i Kina.

USA:s handelsrestriktioner innebär miljarder i förlorad försäljning för Intel, Nvidia, AMD och andra tillverkare av beräkningsacceleratorer för moln och superdatorer.

Men Nvidias försäljning av den handelshinderanpassade kretsen A800 har gått mycket bra. A800 har bland annat fått sin interna bandbredd på 600 GB/s beskuren.

Nya skattningar säger att kinesisiska molnoperatörer köpt och förhandsbeställt Nvidiaprocessorer för inte mindre än 5 miljarder dollar sedan exportrestriktionerna infördes.  Baidu, ByteDance, Tencent och Alibaba finns bland företagen som köpt alla A800 de kunnat komma över, och lagt beställningar på  efterföljaren H800.

Intels Habana Gaudi 2 är ett svar på A100 och lanserades våren 2022. Intel har inte utvecklat den själv. Den kommer från ett uppköp 2019 av Habana. Den tillverkas i 7 nm och har 24 tensor-kärnor, 96 GB HBM2e-minne och 24 stycken 100 GbE-portar.

Intel hävdar att den är dubbelt så snabb som A100 på neuronnätsbenchmarks som ResNet-50 och Bert. 

Nyheten om den nerfade versionen av Habana Gaudi 2 kom i juli. Inspur, H3C och xFusion planerar att integrera den i sina servrar.

Enligt nättidningen The Register är det oklart exakt hur Gaudi 2 ska omdesignas. Den tros redan i original klara bandbreddsgränsen.

Även AMD:s processor Instinct MI250X har för hög prestanda för att kunna säljas i Kina i originalversion.

Restriktioner för kinesiska datortillverkare är inget nytt och har tidigare år bland annat drabbat superdatorversioner av Intelprocessor. USA är rädd för att tappa sitt försprång till Kina inom halvledare och beräkningar, med tanke på militära AI-tillämpningar.

Det förekommer uppgifter att USA planerar att öka restriktionerna ännu mer.

Risken som USA tar med bojkotterna är att Kina lägger mer krut på att ta sig ikapp. Kina gör bland annat just nu en stor satsning på chiplets. Genom att integrera flera chips i samma krets kan man höja prestanda på äldre processnoder. 

Kina har svarat på bojkotten genom att begränsa exporten av halvledarmaterial. 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)