JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Logikanalysator i Windowsskepnad

Det är inte varje dag det lanseras en ny generation logikanalysatorer. Snarare hinner det gå tio år mellan modellbytena vilket gör att förändringarna blir desto mer påtagliga.

Den nya logikanalysatorfamiljen från amerikanska Tektronix är närmast att betrakta som en korsning mellan en PC och ett mätinstrument. Instrumentet har fått det välbekanta Windowsgränssnittet, det klarar samtidig tids- och tillståndsanalys och samplar med två gigasampel per kanal.

Logikanalys har rykte om sig att vara krångligt, någonting för experterna. Tektronix vill ändra på det med den nya logikanalysatorfamiljen, kallad TLA700. Instrumenten har fått det välkända Windowsgränssnittet och är dessutom certifierade av Microsoft.

Företagets förhoppningar är att konstruktörerna känner sig hemma i Windowsmiljön. Det gör att man slipper läsa manualen för att komma igång och därmed ökar produktiviteten.

Logikanalysatorn finns i två modeller, en stationär och en bärbar. Visserligen har den bärbara modellen knappar på fronten, men det är i första hand det lösa tangentbordet och musen man ska använda, precis som framför datorn.



Slipper välja


Samtidig tillstånds- och tidsanalys genom en och samma prob är en annan stor nyhet i TLA700. Vid tidsanalys samplas signalen med förutbestämda intervall, precis som ett digitalt oscilloskop.

Vid tillståndsanalys däremot samplar man enbart när det sker en förändring av den logiska nivån och varje sampel får en tidsmarkering så att signalen kan rekonstrueras.

Tidigare har man varit tvungen att välja antingen tids- eller tillståndsanalys innan datainsamlingen startade. Med TLA700 slipper man det eftersom både tillstånds- och tidsinformationen finns sparad för alla kanaler och det går att växla mellan dessa med en knapptryckning.

Den nya funktionen, som döpts till MagniVu, ger en maximal samplingshastighet för tidsanalysen på 2 GSa/s för alla kanaler samtidigt som tillståndsanalysen går med 200 MHz. Upplösningen i tid blir alltså 500 ps på alla kanaler.



Portabel eller stationär


Den portabla modellen har inbyggd bildskärm och plats för två instrumentmoduler. Den stationära modellen är större och rymmer fem moduler.

Till instrumenten finns åtta olika logikmoduler och fyra oscilloskopmoduler. Logikmodulerna har från 34 till 136 kanaler, ett minnesdjup från 32 kSa/kanal upp till 512 kSa/kanal, 2 GHz tidsanalys och 100 eller 200 MHz tillståndsanalys.

Oscilloskopmodulerna har två eller fyra kanaler, en samplingshastighet på 2,5 eller 5 GSa/s och en analog bandbredd på 500 MHz eller 1 GHz. Minnesdjupet är 15 kSa.

Priset för en minimikonfiguration av den bärbara modellen med 32 kanaler och minnen för 32 kSa är 122 210 kronor.

Per Henricsson



Proben krymper


Ett vanligt problem vid logikanalys är att rent fysiskt få förbindelse med signalen. En lösning, som man dock helst vill undvika, är att redan från början designa in stora kontakter på kretskortet.

Tektronix kommer nu med en förbättrad prob där antalet anslutningar per ytenhet dubblerats. Den nya proben har 34 kanaler, klarar tidsanalys på 2 GHz och har en kapacitiv belastning på typiskt 2 pF.

Proben är uppbyggd av tunna koaxialkablar som buntats ihop till en slitstark kabel. Själva kontaktdonet är också tillräckligt lågt för att kunna användas i exempelvis en telefonväxel där korten sitter tätt.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)