JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elnätet blir datanät

Sydkraft och IBM driver ett stort forskningsprojekt med bas i Blekinge. I projektet utvecklas också metoder för att öka kapaciteten för dataöverföring på elnätet.

I ett av de första delprojekten i ISES som projektet kallas, fjärravläser Ronneby Energi elmätarna i ett bostadsområde.

Det sker med hjälp av dataöverföring på elnätet. Ett 70-tal hushåll ingår i försöket. Det är vanliga elmätare som används, men de har kompletterats med en tillsatsutrustning från IBM. Förutom mätaravläsning används systemet för laststyrning av varmvattenberedare och för styrning av tidstariffer samt för framtagning av statistik.

För kommunikationen över elnätet används modemkretsar från Echelon. Överföringshatigheten är beskedliga 2,4 kbit/s, men det räcker väl till för den här tillämpningen.



Fullskaleförsök


ISES, som står för "Information, Samhälle, Energi, System", leds av Sydkrafts och IBMs gemensamägda bolag Enersearch. Hans Ottosson, med arbetsplats på Sydkraft i Malmö, är VD för Enersearch.

Därutöver har företaget inga anställda utan lägger ut uppdrag på forskningsinstitutioner och konsultföretag.

Totalt ingår nio delprojekt i ISES, alla i samarbete med olika universitet och högskolor. Det är bland annat försök med kommunala informationskiosker och demonstrationer av så kallade intelligenta agenter för laststyrning. Ett fullskaleförsök med informationsteknik i en ort i Blekinge ingår också i planerna. Enligt planerna kommer resultaten i ISES att presenteras i början av 1999.

Flera av delprojekten är helt oberoende av kommunikationsmetod. Om kommunikationen sker över elnätet, över telenätet, med trådlös teknik eller över privata och kommunala nät är jämställt enligt Hans Ottosson. Han säger att Sydkraft varken skall bli teleoperatör eller börja konkurrera med Telia.

- Däremot kan elbranschen bli en viktig partner på kommunikationsområdet.



20-30 kbit/s på elnätet


Ett av delprojeketen i ISES är inriktat på att öka överföringshastigheten för data på lågspänningsnätet.

Projektledare är Göran Lindell på Institutionen för Informationsteknologi på Lunds tekniska högskola.

- Vi strävar mot minst cirka 20-30 kbit/s, säger Göran Lindell.

I de system för kommunikation på elnätet som finns idag är hastigheten högst cirka 5 kbit/s. Göran Lindell påpekar att det finns en rad inneboende problem med att använda elnätet som kommunikationslänk. Det är exempelvis överföringsmediets och störningarnas karaktär samt att nätets egenskaper varierar med tiden. Detta i kombination med att den tillgängliga bandbredden är relativt begränsad.

I projektet kommer man att göra beräkningar på vilka överföringshastigheter som är teoretiskt möjliga och dessutom föreslå lämpliga tekniska lösningar.

- Vi har flera idéer hur man kan öka överföringshastigheten för data på elnätet. Men det kommer att ta lång tid innan man kommer i närheten av vad som är teoretiskt möjligt.

Göran Lindell säger också att universitets- och högskoleforskningen kring digital kommunikation på elnätet har varit relativt begränsad, men att mycket arbete pågår exempelvis i Tyskland, USA och Japan.

Mats Udikas

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)