JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Foundry ger bättre kontroll"

Ericsson Components anlitar inga asicleverantörer. Sedan några år tillbaka tillverkas alla företagets CMOS-asicar i kiselfabriker, foundries.


- Med ett foundry får vi bättre kontroll över våra asicar, säger Johan Tingsborg som basar över utvecklingen av datakomkretsar på Ericsson Components i Kista.

Han har gedigen erfarenhet på området. De senaste åren har hans avdelning låtit tillverka runt 15 asicar i olika kiselfabriker, dels för Ericsson Components räkning, dels för övriga Ericssonbolag. De flesta innehåller några hundratusen grindar, den största rymmer dryga miljonen.

Det rör sig främst om avancerade systemkretsar med processorkärnor och logik såväl som analoga delar.



Skälen varierar


Det låga styckepriset vid höga volymer brukar pekas ut som kiselfabrikernas viktigaste konkurrensmedel. Men Johan Tingsborg vill inte trycka enbart på prisfrågan.

- Det finns flera skäl till att anlita ett foundry, det varierar för olika konstruktioner.

Han nämner skyddet av konstruktioner som en fördel. Kunden lämnar ju endast ifrån sig underlag till masker, istället för den nätlista som traditionella asicleverantörer tar emot. Ett annat plus är att konstruktioner kan flyttas mellan olika kiselfabriker - man är alltså inte låst till en viss tillverkare.

- Flyttbarheten är viktig, inte enbart för att banka priser utan även som en trygghet när volymerna varierar.

Men visst krävs det mer av foundrykunden än av den traditionella asickunden som får ett helt servicepaket på köpet.

- Man måste kunna mycket mer mikroelektronik. Det är också viktigt att kunna utvärdera foundries för att bedöma hur god kvaliteten är, säger Johan Tingsborg.

Renodlade kiselfabriker är dock inte det självklara valet för alla Ericssons asicar. Långt ifrån.

- För vissa konstruktioner är en traditionell asicleverantör det bästa alternativet. Asictillverkaren kan ha IP som lockar, och med en del asicar vill vi ligga absolut längst fram på teknikfronten. Och när man använder betaversioner av processer så är asicleverantörernas service till god hjälp.

Ett typexempel på konstruktion som inte tillverkas i kiselfabriker är centralprocessorerna för AXE, som utvecklas av Ericsson Utveckling AB i Älvsjö utanför Stockholm. De tillverkas fortfarande av traditionella asicleverantörer.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)