JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Från modem till bredband

Internetkommunikation i realtid blir nästa revolution, spår Karl Erik Ståhl på Intertex

Från prisbelönt modemtillverkare har han gått till att vara prisbelönt tillverkare av brandväggar och ADSL-routrar. Men Karl Erik Ståhl på Intertex pratar hellre om användningsområden än om bithastigheter.
Har elektroingenjörsexamen från KTH. Innan han grundade Intertex arbetade han med högtalare på Audio Pro. Var med och bildade Intertex 1982, och blev så småningom ende ägare. Från början utvecklade de en Teletexadapter. När Teletex-tjänsten dog i fax-boomen övergick Intertex till faxkort, och därifrån till modem. Intertex är även huvudägare i Ingate, som gör större företagsbrandväggar med samma SIP-teknologi som Intertex.
- Att leda det dagliga är inte mitt största intresse, det har jag andra som gör åt mig. Jag vill vara högst upp och längst ner, fatta beslut och konstruera. en
Intertex ligger i anspråkslösa lokaler på bottenvåningen av ett bostadshus i Hallonbergen utanför Stockholm. Passande lokaler för ett företag som mitt i IT-yran valde att lägga pengarna på hög i stället för att försöka bli störst.

- Under mitten av 90-talet var det en modem-rusch. När vi började med modem var hastigheten 2,4 kbit/s. Sedan kom det en ny hastighet och en ny standard nästan varje år, och vi låg hela tiden litet före, förklarar Karl Erik Ståhl.

Satsade på utveckling
Detta gjorde att Intertex modem sålde bra och företaget vann utmärkelser. Men Karl Erik Ståhl insåg att modemen snart skulle vara en dussinvara som inte inbringade några inkomster, så istället för att satsa pengarna på tillväxt gick de till att utveckla nästa generations produkter.

- När man i dag ser hur IT-bubblan sprack och investerarna försvann är vi väldigt glada att vi är självfinansierade.

Före sin tid
Intertex började 1997-1998, innan bredband blivit ett dussinord, att utveckla ADSL-modem. Men det stod redan från början klart att ADSL-modemen i sig inte hade större värde som inkomstkälla än vanliga modem.

- Ett enkelt ADSL-modem får man nästan kastat efter sig i dag, skrattar Karl Erik Ståhl, på smittande gott humör.

Hårdvarumässigt består även Intertex ADSL-utrustning av standardkomponenter: kretspaket från Conexant, en Arm 9-processor och mycket minne. Fast man har byggt in så mycket funktioner att ADSL-modemet nästan är en bisak. Intertex IX66 är en komplett router och brandvägg för hem och små kontor, inklusive adressöversättare för interna nät.

Bäst på SIP
Det som Karl Erik Ståhl pratar helst om är stödet för SIP (Session Initiation Protocol) som han anser är oöverträffat.

- Där andra tillverkare får fuska med krångliga kringlösningar klarar vi att koppla upp SIP transparent tvärs genom brandväggen.

SIP är en förutsättning för person-till-persontrafik över Internet. Den tillämpning det pratas mest om är telefoni över Internet, men Karl Erik Ståhl tycker att de som bygger med tekniken i dag hänger upp sig för mycket på telefonanalogin i stället för att se SIP som en bas för nya tillämpningar.

- Nio av tio telefonsamtal misslyckas, för att personen i andra änden inte är där eller är upptagen med mera. Det är ett fruktansvärt slöseri.

Med SIP kan man signalera om man är tillgänglig över nätet så att den som vill ringa upp kan se om du är på plats utan att behöva ringa upp. Men de flesta IP-telefoner som konstrueras saknar denna möjlighet. Något som Karl Erik Ståhl vill råda bot på.

- Vi bygger in mer och mer av telefonväxelfunktionalitet i våra produkter.

Först inte alltid bäst
SIP har dock inte riktigt tagit fart ännu, och det är inte alltid bäst att vara först och ensam om någonting.

- Det värsta som finns är att vara ensam på marknaden och försöka driva någonting stort. Då är det ingen som tror på en, säger Karl Erik Ståhl.

Ett exempel på det var när Intertex byggde in smartkortläsare i sina modem, med tanken att det kunde användas för säkra transaktioner över Internet.

- Vi hoppades kunna förlänga modem-eran litet till på det viset, men det där med smartkortläsare har inte slagit än. Vi bygger fortfarande in dem i flera av våra modeller, och nu när bankerna går över till smarta kort kanske det kommer till slut.

Omogen marknad
Även ADSL-marknaden i sig är en omogen marknad, vilket inte är till Intertex fördel.

- Alla bilar har ungefär samma egenskaper. De har fyra hjul och kan köra i 150-200 km/t. Om kunden inte kan någonting vill han bara ha den billigaste, men när marknaden mognar börjar han inse att det är skillnad på Volvo och Porsche, förklarar Karl Erik Ståhl.

Intertex är Porschen i en tid där alla fortfarande frågar efter vad som är billigast. Men ADSL-routern har vunnit flera utmärkelser, och det är den du får om du beställer Telias företagsabonnemang.

- Och nu kommer Microsoft med SIP-produkter och många operatörer med SIP-baserade tjänster, så då lär nästa steg av Internet-användning slå igenom. Person-till-personkommunikation i realtid kommer att bli lika vanligt som e-post och surfning är idag, tror Karl Erik Ståhl.

På köpet
I dag är tanken att ADSL-modemet ska köpas över disk, inte hyras av operatören, men enligt Karl Erik Ståhl är skillnaden inte så stor.

- I handeln måste man göra ett aktivt val, men paketering med tjänsten är bra när man väl kommit in i paketet. Och i praktiken säljs fortfarande tjänsten tillsammans med modemet i 95 procent av fallen. Det är som med mobiltelefoner. Du kan inte teckna ett abonnemang utan att få en telefon på köpet.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)