JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kina siktar på att bli etta i halvledarvärlden

Kina tillverkar och utnyttjar snart mer elektronik än något annat land i världen.Nu bygger landet målmedvetet upp en industri med både halvledarkonstruktion och halvledartillverkning i fokus.
Kineserna konsumerar idag mer elektronik än japanerna och inom fem år kommer landet att konsumera mer elektronik än USA. Det hävdar marknadsundersökningsföretaget CLSA Asian-Pacific Markets.

Först om två år är Kinas senaste femårsplan som berör elektronikproduktion och elektronikpenetration i landet till ända. Trots detta har den inhemska produktionen av tv-apparater och mobiltelefoner redan överskridit femårsplanens mål med råge, medan användandet av mobiltelefoner och persondatorer har nått målen.

Självklart innebär detta konsumtionsinferno att efterfrågan på halvledare ökar i ett rasande tempo i dagens Kina. Nästa år förväntas den kinesiska elektronikindustrin använda halvledare till ett värde av runt 250 miljarder kronor. Om ytterligare fem år väntas konsumtionen var uppe i 800 miljarder kronor. Därmed är Kina världens största konsument av halvledare.

Sexton nya fabriker

Mot bakgrund av detta är det logiskt att Kina har bestämt sig för att bli världens halvledarverkstad. Idag importerar landet omkring 97 procent av de halvledare som används. Men så kommer det inte att förbli.

Istället finns det långt gångna planer på att öka kiselkapaciteten ordentligt genom att bygga upp ett stort antal halvledarfabriker på olika platser i landet. Sexton stycken talas det om. Och så gott som alla är blivande foundries.

- Vi går mot en foundry-värld, säger C D Tam, vd för Hong Kong Science och Technology Parks.

- Alla konventionella halvledartillverkare som ST Microelectronics, AMD och Texas Instruments kommer att använda foundries i framtiden. Bara Intel står utanför.

Tam har tidigare arbetat för Motorola i 33 år och där har han bland annat ansvarat för att bygga ett flertal halvledarfabriker och konstruktionscentrum i Asien.

- Förr, när Motorola byggde fabriker, byggde vi en i taget. Idag bygger ett företag flera fabriker åt gången.

Den kinesiska halvledartillverkaren Semiconductor Manufacturing International, SMIC, är ett typexempel.

Företaget, som enbart tillverkar på kontrakt, grundades för tre och ett halvt år sedan och har idag tre fabriker som volymproducerar i Shanghai. Fabbarna förväntas nå maximal kapacitet mot slutet av detta år, vilket motsvarar 85 000 8-tums kiselskivor per månad.

Trots denna kapacitet bygger SMIC ytterligare tre fabbar i Peking, en 8-tumsfabb, en 12-tumsfabb och en stödfabrik. I oktober förra året tog företaget dessutom över Motorolas 8-tumsfabrik i Tianjin. I utbyte fick Motorola aktier och en styrelseplats i SMIC.

Andra exempel på fabb-byggare är kinesiska Grace Semiconductor som har två nya fabriker i Shanghai, likaså har Advanced Semiconductor Manufacturing (ASMC). Taiwanesiska TSMC har ett nybyggde i Shanghai medan det i området kring Shenzhen, i närheten av Hong Kong, finns planer på två till tre fabriker.

Halvledarfabriker som tillverkar åt andra växer således som svampar upp ur den kinesiska jorden just nu. Detta leder i sin tur till att företag som konstruerar kretsar också börjar söka sig närmare Kina.

För att öka kompetensen inom kretskonstruktion och tillverkning i Kina har regeringen i samarbete med flera stora kommuner börjat bygga upp sju centrum för IC-design och tillverkning. Dessa ligger i Peking, Shanghai, Shenzhen, Chengdu, Xi«an, Wuxi samt Hangzhou.

Kommer från Silicon Valley

Samtidigt har Hong Kongs regering nyligen officiellt invigt ett IC-designcentrum och ett fotonikcentrum som båda ligger i teknikparken Hong Kong Science och Technology Parks, HKSTP (se Elektroniktidningen 14/2003). Konstruktionscentrumet slog egentligen upp dörrarna redan i somras.

Idag finns där fem etablerade företag som arbetar med kretskonstruktion samt ytterligare sjutton företag inom inkubationsverksamheten som jobbar med kretskonstruktion. Sex av de senare kommer från Silicon Valley.

- IC-design är fundamentalt för att bygga elektronik, men hittills har småföretag haft svårt att bära kostnaden för sådan verksamhet. Genom att komma hit kan de reducera utvecklingskostnaden med 60 procent, säger S W Cheung, vice vd för affärsutveckling på HKSTP.

Teknikparken HKSTP har installerat testutrustningar och programvaror för närmare 300 miljoner kronor. Samtidigt är parken först i världen med att använda ett så kallat EDA-on-demand-system, som innebär att ett företagen enbart behöver betala för den tid som en konstruktionsprogramvara eller annan testutrustning används.

För några veckor sedan skrev HKSTP och Ministeriet för vetenskap och teknik i Peking ett avtal som syftar till att öka informationsutbytet mellan centret i Hong Kong och de sju andra kretskonstruktionscentrumen i Kina. Tanken är att HKSTP ska inta en ledarroll och framöver fungera som motor i Kinas IC-designindustri.

- Nu ska vi tala om hur vi kan samarbeta och inte konkurrera, säger Cheung.

Ett trumfkort för Hong Kong är att regionen fortfarande har domstolar som tillämpar brittisk lag. Rättsskyddet i Kina fungerar däremot inte, vilket gör att många halvledarföretag är oroade för att lägga forskning och utveckling samt tillverkning i landet.

I Taiwan är regeringen oroad för att tillverkare som TSMC flyttar över produktion till Kina, även om det ofta är äldre och mer mogen teknik som flyttas. TSMC har för övrigt redan anklagat en före detta anställd för att ha fört över IP-hemligheter (intellectual property) till SMIC.

Handelscentrum för IP

Bland japanska halvledartillverkare är rädslan stor för att använda kinesiska foundries. ännu är det enbart NEC som tillverkar i Kina, även om både Oki och Toshiba överväger att börja använda foundries som SMIC och GSMC.

Kina är medvetet om problemet och i slutet på oktober förra året skrevs ett avtal mellan halvledarorganisationer i Kina, Taiwan och USA samt HKSTP som syftar till att bygga upp ett handelscentrum för IP i Hong Kong, kallat the Great China Semiconductor Intellectual Property Trading Center. Samarbetet går ut på att underlätta och stödja rätt användande av IP inom halvledarvärlden genom att anamma internationellt kända standarder och affärspraxis.

- Vi hade inte planerat att bygga upp ett IP-tradingcenter här utan det är något som skett efter att företagen kommit och önskat att vi skulle göra det, säger Cheung.

Som ett första steg i detta har HKSTP skrivit ett avtal med Artisan Components som tillhandahåller IP-kärnor från ett stort antal foundries, exempelvis TSMC, SMIC och Dongbu.

- Nu är målet att bygga upp ett bra lagligt system för IP här i Hong Kong och om cirka fem år kan systemet kanske föras över till Kina.


Missa inte Kinatåget
Finland är redan aktivt i öst

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)