JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Finland är redan aktivt i öst

Finland arbetar målmedvetet med att bygga upp ett nytt näringsliv. En internationalisering mot Asien är av yttersta vikt.Teknikparken Teknia i finska Kuopio visar tydliga prov på den strategin.
- Finland är ett föredöme för hur ett land bör fokusera på forskning och utveckling inom vissa viktiga tekniska områden. Det är därför Nokia kan utmana exempelvis Motorola, säger C D Tam, vd för Hong Kong Science and Technology Parks.

Samtidigt menar flera företagsledare att Finland har en förståelse för internationella affärers betydelse, speciellt mot Asien, som saknar motstycke på annat håll. Teknikparken Technology Centre Teknia i Kuopio, som ligger i mellersta Finland, är ett strålande exempel på hur denna förståelse förvaltas i verkligheten.

Teknia fokuserar på medicinsk teknik och forskar inom bland annat bioteknik och biomedicin. Här finns runt 150 företag.

Ett av dem är Honeywell som nyligen etablerat ett forsknings- och utvecklingslabb för sensorer i området. I omgivningen ligger även Kuopio Universitet med kompetens inom bland annat biovetenskap, bioteknik och informationsteknik.

Kontor i Shanghai

För knappt två månader sedan öppnade Teknia ett kontor i Shanghai. Tanken är att Zhangjiang Hi-tech Park i Shang-hai - som är en av de ledande teknikparkerna i Kina - ska öppna ett liknande kontor hos Teknia i år. De två teknikparkerna har samarbetat sedan 2001 och tidigare undertecknat två intentionsavtal.

- Nu vill vi förstärka samarbetet mellan företagen och forskningsorganisationerna i Kuopio och Shanghai Pudong ytterligare. Det innebär gemensamma forsknings- och utvecklingsprojekt mellan företagen, universiteten och instituten, säger Hannu Janhunen, vd på Teknia.

För en dryg månad sedan skrev Teknia dessutom ett treårigt intentionsavtal med Hong Kong Science and Technology Parks. Det färska avtalet omfattar i nuläget ett fördjupat tekniksamarbete mellan parkerna samt bildande av ett nätverk som ska stödja nyföretagande och företagssamarbeten.

- Vi tror att många finska företag kan vinna mycket på att använda de nya faciliteterna och utrustningen hos HKSTP, säger Hannu Janhunen.

Intressant är att allt som sker, också sker med den finske handelsministern Mauri Pekkarinen i spetsen.

Just nu arbetar Teknia med att bygga upp ett pilotprojekt kallat Fin-Chi. Det är ett program som syftar till att överföra teknisk kompetens från Finland till Kina och vice versa.

Det övergripande målet är att öka investeringarna i respektive land och Finlands motsvarighet till Näringsdepartementet har utsett en grupp som ska koordinera projektet.

- Jag tror att vi kommer att se många initiativ från regeringen under år 2004 inom detta, säger Hannu Janhunen.

Gemensamma kontor

Från svenskt perspektiv är Teknias samarbete med Teknikbyn i Västerås och IZET i Hamburg högintressant. Målen med samarbetet, The Baltic Techno Trio, är dels att starta gemensamma utvecklingsprojekt finansierade av EU-pengar, dels att etablera gemensamma kontor, kallade sixpacks, i olika tillväxtområden världen över.

- Tanken är att internationalisera sex företag åt gången genom att vi sätter upp ett kontor och en inhemsk affärsrådgivare eller marknadsförare som de kan dela på, säger Evert Jonsson, vd på Teknikbyn i Västerås.

Företagen ska i första hand komma från någon av de tre teknikparkerna, men kan också komma från någon annan teknikpark i Sverige, Finland eller Tyskland.

Hittills har ett kontor etablerats i Hamburg, medan ytterligare ett just nu är på väg att starta i Washington-området i USA. Under våren ska ett tredje kontor ta form i Zhangjiang Hi-tech Park i Shanghai.

- Vi är med i Baltic Techno Trio bland annat för att Finland är bäst på internationalisering, speciellt mot Asien, medan Tyskland är Europabäst på att driva projekt med EU-pengar. Själva står vi för USA-erfarenheten, säger Evert Jonsson.

Teknikbyn i Västerås är Sveriges snabbast växande teknikpark för dagen. Den har funnits i fem år och har 146 företag med sammanlagt över 1 100 personer som inriktar sig på elektronik, energi och miljö, data och IT samt high-tech inom humaniora och kultur.

Missa inte Kinatåget
Kina siktar på att bli etta i halvledarvärlden

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)