JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rekordår väntar kontraktstillverkarna

Äntligen har det lossnat för de svenska kontraktstillverkarna. Flera och större beställningar bäddar för nyinvesteringar med ökad effektivitet som resultat.
- 2004 blir vårt bästa år någonsin.

Det säger Mats Persson, delägare i kontraktstillverkaren EDC. Företaget har en fabrik i värmländska Munkfors och omsatte 163 miljoner kronor förra året. Men i år blir det alltså mer.

- Jag tippar att vi når en bit över 200 miljoner kronor i år, säger han.

EDC är dessbättre inte ensamt om att se positivt på framtiden. I en marknadsöversikt som Elektroniktidningen gjort pekar 22 kontraktstillverkare på en ökad orderingång i år. För vissa är ökningen kraftig, för andra svagare.

Flera av de tillfrågade företagen menar att de såg tecken på en vändning redan förra hösten. Men det var först under årets sista kvartal som orderingången blev markant bättre.

- Vi har gått med vinst sedan årsskiftet och beställningarna har blivit mer långsiktiga på senare tid, säger Mikael Isaksson som är försäljningschef på Mikromakarna i Pajala.

Bättre på bred front

Mikromakarna var mycket illa ute för ett knappt år sedan. Då tvingades företaget låna 1,5 miljoner kronor av kommunen och minska personalen med drygt 20 personer. Bokslutet för fjolåret, som avslutas i april, visar också förlust.

- Vi hamnar på 41 miljoner kronor, men omsättningen hade varit mycket lägre om inte det första kvartalet i år gått så bra.

Företagets budgetprognos för året ligger på 52 miljoner kronor, vilket är 11 miljoner under toppnoteringen för några år sedan.

Intressant är att de tillfrågade kontraktstillverkarna inte anser att det är något speciellt branschsegment som går klart bättre än något annat. Istället indikerar de att hela den svenska elektronikindustrin har fått ett uppsving. Och det är framför allt gamla kunder som står för den ökade orderingången.

- Vi står på fem ben, medicin, fordon, mät, styr och regler samt telekom, och alla dessa industriområden har ökat, säger Mats Persson på EDC.

Hans förklaring till den generella uppgången är börsens framfart.

- När börsen går bra blir det positivare tongångar inom industrin, man vågar investera. Ericsson och Nokia är loken som drar.

Investera rätt


Samtidigt har alla företag blivit mycket kostnadsmedvetna under lågkonjunkturen. De har gjort stora effektiviseringar på senare tid som de nu kan dra nytta av. Och i de allra flesta fall är det inte tal om nyanställningar, åtminstone inte i någon större omfattning.

- För oss gäller det att investera rätt nu. Vi har köpt en ny maskin från Siemens som kommer i maj. Den gör att vi kan fördubbla vår kapacitet utan att anställa fler, säger Börje Nilsson på kontraktstillverkaren Eribel Production med fabrik i Fritsla.

Han förväntar sig att företaget gör sitt bästa resultat någonsin i år. Omsättning ska upp i 54 till 56 miljoner kronor. Det kan jämföras med fjolårets 30 miljoner, som Börje Nilsson dessutom är nöjd med.

- Vändningen för oss kom tidigt förra året, då vi fick en ny stor kund. År 2002 var däremot vidrigt med en omsättning på 18 miljoner.

Även EDC har investerat i nya maskiner. En ytmonteringsmaskin som var på plats i februari har ökat företagets kapacitet med 20 procent.

Hittills är det, som sagt, främst äldre kunder som visat sig i kontraktstillverkarnas orderböcker. Fast nu börjar även de stora amerikanska kontraktstillverkarnas flykt till låglöneländer märkas bland svenska kontraktstillverkare. Mindre elektronikföretag har bör-jat se sig om efter nya kontraktstillverkarkontakter.

- Vi räknar på många nya projekt just nu. Det gäller både befintliga och nya produkter, säger Mikael Isaksson på Mikromakarna.

Flera av Eribels kunder har fört ett resonemang kring att flytta ut sin tillverkning från Sverige, men ändå valt att stanna kvar.

- De har insett fördelarna med närheten mellan konstruktion och produktion samtidigt som de värderar effektiviteten som vi har här i Sverige, säger Börje Nilsson.

Sanmina är Torps lycka


Torps Elektronik i Fränsta, 65 km väster om Sundsvall, är ett paradexempel på företag som vunnit stort på den amerikanska utflytten. Företaget har vuxit från 16 till 25 anställda på bara några månader. Detta beror dels på att äldre kunder ökat beställningarna. Dels på att företaget nu tar över produktionen av Göteborgsföretagets Imajes bläckstråleskrivare som tidigare tillverkats i Sanminas Sundsvallsfabrik.

I fjol hade Torps en omsättning på 10,8 miljoner kronor och i år hade företaget hoppats på drygt 20 miljoner.

- Men med jobben från Sanmina kan det snarare bli 30 miljoner, säger Bo Lindström på Torps.

Idag har företaget sex anställda i Sundsvall.

- Vår fortsatta tillväxt kommer att ske i Sundsvall. Där är det lättare att få tag på personal, säger Bo Lindström.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)