JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bredd och djup präglar KTH
KTH i Stockholm har stark forskning inom teknikområdet inbyggda system. Kombinationen hård- och programvara, nätverksuppkopplade och komplexa styrsystem är några punkter som står på forskarnas agenda.
På KTH i Stockholm är det i huvudsak Institutet för mikroelektronik och informationsteknik (Imit), Institutionen för signaler, sensorer och system (S3) samt avdelningen för mekatronik vid Institutionen för Maskinkonstruktion som forskar inom inbyggda system.

Imit fokuserar bland annat på inbyggda system som kräver utveckling av både hård- och programvara.

- Vi sysslar med FPGA, asic och system-på-kisel, som är en del av många inbyggda system, säger Axel Jantsch, professor och ansvarig för Laboratory for Electromics and Computer Systems som är en del av Imit.

En viktig del av forskningen är att utveckla framtida plattformar för inbyggda system. En plattform kan bestå av upp till hundra processorkärnor på ett chips. Tekniken kallas "Network-on-chip", då det handlar om att lösa den interna kommunikationen.

På S3 är reglerteknik centralt för forskningen inom inbyggda system. Främst handlar forskningen här om att ta fram metoder för nätverksuppkopplade inbyggda styrsystem.

I dag förbättras funktionen hos många produkter genom att de kopplas samman med olika informationssystem och nätverk. Ett exempel är i moderna bilar, där informationssystem och sensorer integreras till nya funktioner. Ett annat är sammanlänkningen av webb- och mobiltelefontjänster. I båda fallen skapas oerhört komplexa system som det är svårt att förutsäga beteendet hos.

- Vi tar fram systematiska metoder för att analysera och styra dessa system. En utmaning är att utveckla nya reglertekniska algoritmer som förbättrar robusthet och uppförande hos inbyggda system, säger Karl Henrik Johansson docent vid S3-institutionen.

Inom avdelningen för Mekatronik är en huvudinriktning inbyggda styrsystem och här forskar man framför allt på frågeställningar kring distribuerade realtidssystem.

- Just systemintegration, med integration i flera dimensioner, är ett stort problem inom industrin idag, säger Martin Törngren, professor ' inbyggda styrsystem.

För att klara detta krävs det kompetens kring systembyggnad och arkitektur, olika krav och komponenter. Samtidigt måste man ha kunskap inom specifika områden som reglerteknik, feltoleranta datorsystem, programvara, den styrda processen samt dess omgivning.

- Vi bedriver projekt som tittar på utvecklingen av tekniska produkter ur två perspektiv, både kompetensintegration och teknisk integration, säger Martin Törngren.

Se även artiklarna:
Svensk inbyggnadsforskning tillhör Europatoppen
Lucas siktar mot Mars
Ungdom i inbyggnadstäten

Anna Wennberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)