JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 27 januari 2020 VECKA 05

Målet för Pär Bergstens nya företag Nanoradio är solklart: att ta fram världens minsta och strömsnålaste wlan-modul till nästa generations smarta mobiltelefoner.

Till sommaren är det examensdags. Då ska Nanoradio börja leverera provkretsar.

- Vi har pratat med ett fåtal stora kunder och de säger att vår radiomodul är det bästa de sett, säger Pär Bergsten på Nanoradio.

Förhoppningen är nu att mobiltelefontillverkarna ska integrera wlan-modulen i sina smarta telefoner. Segmentet har mycket hög tillväxt. I år väntas det öka med 50 procent till 35 miljoner telefoner. Som smarta telefoner räknas bland annat Nokias Communicator och Ericsson P900.

- Många är besvikna på blåtand eftersom den drar för mycket effekt. Vår lösning drar mindre än en tiondel för samma datamängd.

Exakt vilka tricks man tagit till vill han inte avslöja men en av förklaringarna är att datahastigheten är högre i wlan-lösningen, som baseras på standarden 802.11 b/g, vilket innebär att radion inte behöver vara påslagen lika länge. En annan förklaring är att konstruktionen är mycket kompakt med få transistorer.

Wlan-modulen är baserad kring en tvåkretslösning, en för radiodelen och en för basbandsdelen. Kretsarna är monterade på ett keramiskt substrat där det också sitter en effektförstärkare och lite passiva komponenter.

Den kompletta modulen är ungefär lika stor som Ericssons klassiska Bluetoothmodul som enbart innehåller rf-delen.

Ingen duvunge

Pär Bergsten har ett gediget förflutet när det gäller mobiltelefoni och trådlös datakommunikation. Karriären började på Ericsson där han konstruerade företagets första radioasic.

1997 grundade han Wireless Solutions som köptes av Allgon hösten 2000. Ett drygt år senare fick han hjälpa till att sälja företaget till National Semiconductor.

Men Nationals satsning på mobiltelefonplattformar blev inte så långvarig. Redan hösten 2002 hoppade Pär Bergsten av och ett knappt år senare avvecklade National verksamheten inom mobiltelefonområdet. Förutom ett ekonomiskt oberoende har resan gett honom en gedigen erfarenhet av såväl mobiltelefoni och Bluetooth som trådlösa datanät.

- Hösten 2002 hoppade jag på en MBA-utbildning och sedan slutade jag på National. Från 2002 har jag parallellt med MBAn utvärderat 35 olika affärsidéer och kom fram till att det här var den bästa.

- Jämfört med Wireless Solutions är det ett ganska annorlunda upplägg. Vi skapar ett fabrikslöst halvledarbolag som levererar trådlösa lösningar i form av kretspaket och moduler.

Så för ett knappt år sedan drog han igång Nanoradio tillsammans med några kollegor från tiden på Wireless Solutions och National Semiconductor. Företaget har idag runt 20 anställda och räknar med att växa till knappt 30 under hösten.

- Vi har byggt ett duktigt team som är mycket komplett. Vi har kunskap om allt från radiodelen, basbandet och protokollstacken till hur man producerar själva modulen. Dessutom har vi full kontroll på IP:et, säger Pär Bergsten.

Tillverkningen av modulen ska ske i Asien.

- Vi har kört en vända så vi vet att det fungerar.

Hittills har företaget levt på kapital som grundarna skjutit till. Dessutom har personalen tagit ut mycket lite i lön.

Men företaget planerar nu för en expansion och räknar med att få in externt riskkapital under hösten.

- Vi har skrivit ett kundavtal med ett större halvledarbolag.

Vilket företaget är vill han dock inte ännu inte avslöja, dock har kunden varit med och påverkat valet av foundry.

- Avtalet har gjort det mycket enklare att intressera riskkapitalisterna.

Pengarna ska bland annat användas för att bygga upp försäljnings- och supportverksamhet i både USA och Asien samt bredda produktportföljen.

- Utvecklingen ska vi behålla i Sverige.

Per Henricsson

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)