JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. USA ratar europeisk digitalradioteknik
Trots att USA nyligen valde ett annat sändningssystem för digitalradio ger förespråkarna för det europeiska systemet, Eureka 147, inte upp hoppet om att detta ska bli världsstandard för digitala radiosändningar.

Att det europeiskutvecklade systemet är tekniskt överlägset den lösning som amerikanerna nu valt är nämligen de flesta ense om.

Enligt David Witherow, ordförande för organisationen World DAB (Digital Audio Broadcasting) Forum, är det inte otänkbart att den amerikanska federala kommunikationskommissionen, FCC, tvingas tänka om. FCC har kritiserats kraftigt för sitt beslut att auktionera ut licenser för digitala radiosändningar i S- bandet (2310-2360 MHz). De båda amerikanska branschorganisationerna Consumer Electronics Manufacturers Association, CEMA, och Electronic Industries Association, EIA, menar att det innebär att amerikanska radiolyssnare i praktiken blir lurade på digitalradiokonfekten.

Frekvenserna i S-bandet kräver nämligen ett satellitbaserat system, som inte kommer att kunna erbjuda tillräckligt god täckning i exempelvis bilar i tätorter på grund av att det är så störningskänsligt. Och därmed, menar kritikerna, faller hela idén med att införa digitala radiosändningar.



Licensavgifter


Riktigt varför FCC valt att inte använda det europeiska systemet, som provats med gott resultat i USA, är ännu oklart. Men det har antytts att licensavgiften för utnyttjande av Eureka 147-systemet är för hög. Detta har dock tillbakavisats som nonsens av de europeiska utvecklarna, med Philips i spetsen.

Det europeiska sändningssystemet har dock hittills valts av 20 länder i världen, inklusive 13 europeiska länder, som redan startat digitalradiosändningar i begränsad omfattning, och Kina, Kanada och Australien. Japan har ännu inte bestämt sig, utan avvaktar utvecklingen i Europa och USA.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)