JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snart 40 Gbit i fiber
Telekomindustrin vill införa en ny global överföringsstandard för 40 Gbit/s och därmed höja kapaciteten i de befintliga fibernäten.

Standardförslaget baseras på en ny teknik, optisk tidsmultiplexering, som inte ingår i dagens standarder.



Om standardförslaget går igenom fyrfaldigas kapaciteten i de befintliga fibernäten. Idag är högsta överföringshastighet 10 Gbit/s via en enda våglängdskanal i en fiber.

Elektroniktidningen har talat med experter från Chalmers, Ericsson, Telia och Qeyton Systems som deltog vid årets Optic Fiber Conference (OFC) i San Diego. Där samlades tekniker och forskare från hela världen.

- En kommersialisering av system för 40 Gbit/s är på väg. En ny standard kommer, säger professor Peter Andrekson vid Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg.

Idag är den högsta överföringshastigheten 10 Gbit/s via en enda våglängdskanal i en fiber. System som klarar 10 Gbit/s har kommit i drift de senaste åren och har fortfarande inte slagit igenom i långdistansnäten i hela världen. Den snabba trafiktillväxten för Internet kräver nu högre kapacitet och det driver fram den nya standarden.



Tre terabit nytt världsrekord


Vid OFC brukar forskarna också redovisa nya världsrekord. Tre terabit per sekund är senaste världsrekordet för fiberoptiska överföringssystem via en enda fiber. Japanska forskare i NTT redovisar rekordet.

För att nå tre terabit per sekund har NTT-gruppen kombinerarat den nya tekniken med optisk tidsmultiplexering och våglängdsmultiplexering. Optisk tidsmultiplexering med 16 tidsluckor och 10 Gbit/s per tidslucka klarar 160 Gbit/s. Med 19 våglängdskanaler som var och en innehåller en sådan tidsmultiplexerad signal nås totalt 3,04 Tbit/s via en enda optisk fiber.

Svenska experter är dock tveksamma till det japanska rekordet. Stabiliteten för detta system är ännu inte styrkt, menar man. Det tidigare värdsrekorder var 2,6 Tbit/s.

Även från Chalmers redovisades rekordresultat, ett överföringssystem som klarar 80 Gbit/s. Forskarna vid Chalmers använder en särskild laser med så kallad solitonpuls som ger bättre signalprestanda än vanliga lasrar.

- Solitoner ger kompakt ljussignal, ljussignalen hålls samman bättre, säger Andrekson.

En av de stora fördelarna med Chalmers solitonlaser är att den ger bättre prestanda i de befintliga fibernäten. Detta är mycket viktigt när telefonbolagen skall uppgradera fibernäten för snabbare lasersystem. Det har nämligen visat sig att en del av dagens installerade optokablar innehåller fibrer som inte är helt perfekt runda. Om fibern är elliptisk försämras möjligheterna att höja kapaciteten. Problemet kallas polarisationsmoddispersion, PMD.

Hur detta problem skall hanteras i de befintliga fibernäten har blivit ett viktigt problem för industrin och PMD var därför en stor fråga vid OFC. Enligt professor Andrekson klarar Chalmers nya laser PMD bättre än andra system. Han hoppas att det skall bli möjligt att utveckla kommersiella produkter baserat på den kunskap som utvecklats i Göteborg.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)