Alla kan få mobiltelefon.
Med den nya standarden DCS1800 blir platsen i etern inget problem längre.
Och med de nya produkterna kan priserna pressas rejält.
GSM tar nu sats för en ny global expansionsvåg. Mobilbolagen får för första gången så mycket radiofrekvenser att varenda medborgare kan skaffa mobiltelefon.
Det är EU som går i spetsen för att införa GSM-standarden DCS1800. Kina och andra GSM-länder i Asien väntas gå samma väg under det närmaste året.
Dagens stora GSM-operatörer blir motorn. De får fler frekvenser för DCS1800. De bygger samman GSM900 och DCS1800 till nät med högre kapacitet. En ny generation mobiltelefoner, så kallade tvåbandstelefoner (dual band) för både GSM900 och DCS1800 börjar säljas redan nästa år.
Tvåbandstelefonerna kommer att ersätta dagens GSM-telefoner som den stora volymprodukten. Troligen kommer operatörerna att subventionera telefonerna till en början.
Så ser visionen ut hos nätoperatörer och leverantörer. Mobiltelefonin ser alltså ut att gå mot ett nytt genombrott. Marknadens temperatur kommer inte att svalna, och de kampanjer vi ser idag kommer att fortsätta under överskådlig tid.
I länder som Sverige finns normalt ett telefonabonnemang per familj. Nu tror både leverantörer och nätoperatörer att flera mobilabonnemang per familj blir vanligt i framtiden.
- Vi räknar med en penetration på 50 till 80 procent av befolkningen för mobiltelefoni i de mest avancerade länderna mellan år 2000 och 2005, säger Jan Uddenfeldt, teknisk direktör på Ericsson Radio Systems.
Då räcker dagens system och frekvenstilldelning inte långt. DCS1800 och fler frekvenser är nödvändiga om visionen skall uppfyllas och GSM-tillväxten fortsätta.
GSM blir störst i världenIdag finns cirka 20 miljoner GSM-abonnenter i världen. Den siffran väntas stiga dramatiskt, till cirka 150 miljoner år 2000. GSM slår därmed igenom som världens största digitala standard. Och det är inte bara Ericsson och Nokia, som tillsammans har drygt hälften av GSM-marknaden idag, som tror detta. Prognosen delas numera av Siemens, Nortel och Lucent (före detta AT&T) - tillverkare som tidigare inte haft samma tro på GSM-tekniken.
Under de närmaste fem åren väntas teleoperatörerna investera flera hundra miljarder kronor i ny nätutrustning. Leverantörerna har utvecklat helt nya generationer GSM-produkter som skall ge betydligt billigare nätkapacitet än dagens. Telia räknar med att kostnaden per abonnent åtminstone skall halveras.
I Sverige finns idag drygt två miljoner mobilabonnenter.
Det innebär att ungefär var fjärde svensk har mobiltelefon. I storstäderna, främst Stockholm där 4 av 10 invånare har mobiltelefon, börjar näten slå i taket. Det finns helt enkelt knappt några lediga frekvenser.
Största frekvenstilldelningenMen snart skall det problemet vara åtgärdat. Staten har gett fyra GSM-operatörer totalt 88 MHz i 1800 MHz-bandet för DCS1800. Ytterligare 32 MHz kan utdelas.
Det handlar om den största frekvenstilldelningen någonsin i Sverige för mobilnät. Som jämförelse kan nämnas att landets tre GSM-nät och de två analoga NMT-näten inalles förfogar över cirka 60 MHz.
Telia och det nya mobilbolaget Tele8 fick vid tilldelningen 30 MHz var. Comviq och Europolitan fick 14 MHz var, men de kan få ytterligare 16 MHz om de så begär. Då måste dock även dessa företag bygga ut sina nät i samma omfattning som Telia och Tele8.
Som villkor för sin licens har Telia och Tele8 åtagit sig att täcka alla svenska tätorter med minst 50 000 invånare inom fyra år med DCS1800. Det motsvarar drygt hälften av Sveriges befolkning.
Uppskattningsvis måste de två företagen tillsammans investera uppskattningsvis 4,5 miljarder kronor för att uppfylla licenskraven. Telia räknar med att starta sin utbyggnad i höst.
Mycket billigare än idagFör nätoperatörerna öppnas nya marknader. Hushållen kan erbjudas betydligt billigare mobiltelefoni än idag. Mobiltelefoni kan också bli ett kostnadseffektivt alternativ till dagens interna trådbaserade kontorsväxlar.
På Telia tror man att drygt 60 procent av befolkningen i Sverige har mobiltelefon inom fem år. Det klarar man inte utan DCS1800.
- Vi tror att Sverige har 5,5 miljoner mobilabonnenter år 2001, säger Staffan Holmer, marknadschef på Telia Mobitel.
Internationellt kommer DCS 1800 att få ett successivt genombrott.
I januari antog EU-kommissionen ett direktiv som innebär att EU-länderna skall utdela licenser för DCS1800 innan första januari 1998. De befintliga GSM- operatörerna garanteras rätt till DCS1800-licens om de är intresserade.
I juli kom besked om DCS1800 från Storbritannien, som därmed blev först bland de tunga EU-länderna. Vodafone och Cellnet, Storbritanniens största mobiloperatörer, får frekvenser för DCS1800 och kommer nu att investera flera miljarder kronor. Båda riktar sig mot kontorsmarknaden och satsar på att introducera tvåbandsnät. Övriga EU-länder väntas besluta om licenstilldelning inom 18 månader.
EUs beslut innebär att man låter de dominerande mobiloperatörerna expandera. Nätoperatörer med stora resurser kan därmed investera i DCS1800 och växa kraftigt.
Ännu är det inte klart om länderna i Asien väljer samma strategi. Det kan mycket väl bli så att de i stället väljer att låta nya operatörer driva DCS1800-näten. Så har några länder redan gjort.
Varje land har frihet att välja hur många och omfattande licenser som skall utdelas så länge man håller sig inom systemstandarden. Där har GSM tilldelats 50 MHz i 900 MHz-bandet och DCS1800 har tilldelats 150 MHz mellan 1700 MHz och 1900 MHz.
Ännu är det egentligen bara EU som gett besked om att tvåbandsnät verkligen skall införas. Men Ericsson, Nokia, Siemens, Nortel och AT&T har starka skäl att räkna med att de viktiga länderna i Asien går samma väg.
- Nortel har levererat tio GSM-nät i Kina. Alla nätoperatörer där frågar om våra produkter även klarar DCS1800, säger Tim Watkins, marknadschef för mobilnät i Nortel Europe.
- GSM kommer att dominera världsmarknaden efter år 2000, hävdar han.
Göte Andersson