JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson lovar billigare och bättre utrustning

Ericsson lovar att ta fram nya produkter med högre kapacitet som dessutom sänker nätoperatörens investeringskostnader.

Det är vad nätoperatörerna kräver och det vet varje systembyggare.

- Vi kan inte behålla våra marknadsandelar om vi inte är bäst, understryker Åke Persson, marknadsdirektör på Ericsson Radio Systems.

När etablerade nätoperatörer bygger tvåbandsnät - dual-bandnät - med GSM och DCS1800 för att höja nätkapaciteten står radionätet i centrum. Huvuddelen av den utrustning nätoperatörerna köper av Ericsson för ändamålet är just radionätprodukter.

Effektivare radiobasstationer och produkter för intelligent trafikstyrning som höjer trafikkapaciteten är viktiga komponenter.



Ny mikrobasstation


På Ericsson vill man själv lyfta fram radiobasstationen RBS 2301. Det är en ny mikrobasstation som passar nät med mikrocellstruktur. Ericsson utlovar att investeringarna per cell bara blir 30 procent av dagens kostnader.

Detta uppnås genom att RBS 2301 är mycket liten, jämfört med dagens motsvarande produkter. Volymen är inte större än 33 liter. Det gör den lätt att installera - den kan hängas upp på väggen och inga särskilda byggnader krävs. Uteffekten är lägre, vilket spar energi.

Komprimeringen har genomförts tack vare effektiv maskinvarukonstruktion. Ny komponentteknologi används. Allt detta leder till lägre investeringskostnader och lägre driftkostnader för nätoperatören.

RBS2301 ingår i Ericssons andra generation radiobasstationer, med familjenamnet RBS2000. De började levereras 1995 och används i nät för GSM900, DCS1800 och PCS1900.

Ericssons äldre basstation heter RBS 200. Denna väntas dominera leveranserna något år till.

I RBS2000 finns andra nya viktiga funktioner; bland annat en inbyggd modul för korskoppling som underlättar transmission till och från basstationen och en riktad antenn för DCS1800 som ger basstationen större räckvidd än normalt.



Uppdatering under drift


Även på programvaruområdet finns några viktiga nyheter. RBS 2000 har Eneas operativsystem OSE Delta som klarar distribuerad databehandling och är feltolerant. Detta innebär att nätoperatören kan uppdatera programvaran i basstationen under drift, något som inte går med RBS 200. Med denna, som har det äldre operativsystemet OSE Classic, måste basstationen slås igen en stund vid varje uppdatering. Nätoperatörerna uppdaterar basstationer med ny programvara flera gånger per år, så detta är definitivt en funktion som sänker driftkostnaden.

Med effektiva högnivåspråk kan man mer än halvera kostnaden eller utvecklingstiden vid programutveckling för basstationer. Det har Ericsson visat vid programutveckling för RBS 2000.

Man har använt ett programverktyg från Telelogic, kallat SDT, för ungefär hälften av programvaran för RBS 2000.

Det gäller huvudsakligen programvara för drift och underhåll. Drygt 200 000 rader kod har automatgenererats med SDT vilket enligt Ericsson sparat minst 60 procent av utvecklingstiden, eller utvecklingskostnaden om man hellre mäter denna. Dessutom är programkoden bättre, av högre kvalitet.

SDT baseras på SDL, Specification and Description Language, en av Internationella Teleunionens standarder. I framtiden kan SDT användas för en ännu större del av programutvecklingen vilket kan ge ytterligare besparingar och tidsvinster, hävdar Ericsson.



Femfaldigad kapacitet


Enligt branschexperter ligger Ericsson Radio i täten bland telekomföretag när det gäller användning av SDL.

Med intelligent hantering av trafiken i radionäten kan trafikkapaciteten höjas kraftigt till låg kostnad. Kapaciteten kan höjas så mycket som 4-5 gånger jämfört med traditionell teknik, säger man på Ericsson.

Intelligent hantering innebär att trafik styrs till önskade radioceller för att krama maximal kapacitet ur nätet. Programvaran finns i basstationsstyrningarna och radiobasstationerna. Frekvenshoppning, hierarkisk radiocellstruktur och adaptiv kanalallokering är tre områden som alla kan ge ökad nätkapacitet.

Ericsson har produkter för frekvenshoppning och hierarkisk cellstruktur i drift hos GSM-kund sedan något år tillbaka.

Göte Andersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)