JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fri telemarknad öppnar för priskrig 1998
EUs avreglerade telemarknad öppnar den 1 januari. Det blir startskottet i ett priskrig över hela Europa.


Avregleringen innebär att telepriserna kommer att sänkas med 50 procent eller mer för telefonbolagens viktigaste kunder. Den lönsamma telefonitjänsten - där EU-marknaden är värd drygt 1 000 miljarder kronor - står i centrum.

Telias planer tjänar som exempel på vart utvecklingen är på väg. På utvalda tjänster skall de rörliga priserna minskas med 90 procent.

Telia har de senaste åren byggt upp nya telefonnät i de nordiska grannländerna och i förra veckan beslöt man även söka licens för telefontjänster i Tyskland. Telia skall sätta upp egen telefonstation i Hamburg och vill via denna både fånga upp tysk teletrafik riktad till Norden och slussa nordisk trafik via sitt eget nät till Tyskland.



Från 6 kronor till 60 öre


Idag betalar tyska telekunder cirka 6 kronor per minut för trafiken till Norden. Telia planerar erbjuda tyska kunder ett paketpris skräddarsytt för tyska företag som handlar med Norden. 60 öre per minut för telefontrafiken samt tusen kronor per månad i fast avgift. Med så dramatiska prissänkningar hoppas Telia vinna kunder från Deutsche Telekom.

I Storbritannien började Telia bygga nät för flera år sedan och där finns redan AXE-stationer i drift. Omsättningen där har nu passerat en halv miljard kronor per år.

I Sverige planerar Telias konkurrent Telenordia samtidigt att bygga ut ett GSM1800-nät för att konkurrera om den svenska telemarknaden. Det handlar om nätinvesteringar som kan bli två miljarder kronor. Telenordias ägare Telenor, Tele Danmark och brittiska BT går därmed in kraftfullt i Sverige. Flera andra nätoperatörer bygger också ut här i landet.

Grundbulten i telefonbolagens marknadskrig är EUs liberalisering och den överenskommelse om friare telehandel som träffats inom WTO, World Trade Organisation. Därmed finns regler för den konkurrensutsatta telemarknaden.

Avreglering och frihandel håller på att bli verklighet på världens telemarknad, totalt värd drygt 4 000 miljarder kronor. EU, USA och Japan är på god väg att införa det nya regelverket.



Motsträvigt i sydeuropa


Det som händer är att telefonbolag som Telia försöker lägga sig i absolut första spår och utnyttja möjligheterna.

Experter i Telia ser idag inga hinder för sin expansion i Norden, Storbritannien och Tyskland. Frankrike har valt en sådan modell för sin avreglering att det är jobbigare där. Några andra EU-länder, som Italien, Spanien och Grekland, har ännu en bit kvar innan Telia rent legalt kan expandera på samma sätt som i Nordeuropa.

Inom WTO har de 50 länder som dominerar världens telemarknad kommit överens om telefrihandel. Denna vecka skall man besluta om frihandelsavtalet skall träda i kraft den 1 januari 1998 eller försenas något. Enligt Utrikesdepartementet är WTOs avtal i praktiken klart och alla viktiga länder överens. Det kan på sin höjd bli några månaders försening in i 1998.

I princip har EU försökt få igenom sin avregleringsmodell inom WTO. Som vanligt har USA inte exakt samma uppfattning på alla punkter. I praktiken innebär det att såväl USA som EU-länderna följer WTO-avtalet och har accepterat de skillnader som finns.



EU-länder olika snabba


Inom EU har alla viktiga beslut fattats om den interna avregleringen. Det som återstår är att de 15 medlemsländerna inför nationell lagstiftning enligt den fastställda modellen.

Alla medlemsländerna är inte lika snabba. Danmark, Finland, Sverige och Storbritannien har kommit längst. Tyskland, Frankrike och Nederländerna ligger i den andra gruppen. Österrike, Irland, Italien och Luxemburg ligger ytterligare efter. Sist ligger Belgien, Grekland, Portugal och Spanien.

EU har beslutat att ett antal länder skall få införa avregleringen några år senare. Det gäller till exempel Portugal och Irland. Länder som Belgien och Italien har inte klarat att införa det nya regelverket lika snabbt som Tyskland. Det viktigaste är att hela EU i snabb takt rör sig i samma riktning.

Tidigare i höstas pekade EU-kommissionen ut åtta länder som på någon viktig punkt inte såg ut att klara den uppsatta tidsplanen. Kommissionen använder nu maktmedel för att driva på de som ligger efter.

EUs avregleringsmodell kommer också att slå igenom utanför EU. EU har avtal med Norge, Island och Lichtenstein som leder till att även dessa länder inför samma lagstiftning. Om EU dessutom utvidgas österut kommer reglerna dessutom troligen att även gälla i de nya medlemsländerna.



Samtrafik känslig fråga


De känsligaste besluten vid EUs avreglering har gällt de regler som ger nya konkurrenter möjlighet att komma in på marknaden. Framför allt handlade det om rätten att hyra nätkapacitet av valfri leverantör, rätten att bygga egna nät, samt frågan om samtrafikreglerna.

Samtrafikfrågan är allra viktigast. EUs samtrafikregler innebär att nya telefonbolag får rätt att utnyttja de dominerande telefonbolagens telefonnät till en mycket låg kostnad.

EUs riktpris innebär att Telia inte behöver betala mer än drygt 20 öre per minut till Deutsche Telecom för att få utnyttja det tyska telefonnätet för nationella och internationella telefontjänster. Sedan kan Telia från sin station i Hamburg sälja billig utlandstrafik till de tyska abonnenterna.

Den tyska utlandstaxan har hittills varit flera kronor per minut till EU-länder och 5-10 kronor för trafik utanför Europa. Med detta perspektiv framför sig är det inte konstigt att Deutsche Telekom tidigare i år försökte få tyska domstolar att stoppa den tyska regeringens beslut om låg samtrafiktaxa.

Samtidigt finns några viktiga länder som just nu står utanför de politiska överenskommelserna om telefrihandel. De viktigaste är Ryssland och Kina, men rimligen kommer även de att anpassa sig till WTOs frihandelsregler förr eller senare.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)