Inom en månad lägger Kulturdepartementet fram sin proposition om digitalisering av TV-nätet. Ytterst handlar det om en omställning som berör alla Sveriges fyra miljoner TV-hushåll som måste skaffa digitala TV-mottagare.
Arbetet i regeringen med propositionen om digital-TV har pågått sedan i mars. Chefen för Kulturdepartementets radio- och TV-enhet Anita Johansson är optimistisk trots förseningar.
- Propositionen kommer i oktober eller början av november. Riksdagen fattar beslut i början av 1997, säger Anita Johansson.
Regeringen tryggade en majoritet i riksdagen för sina planer genom en överenskommelse med folkpartiet och centern i februari i år. Det var strax efter att regeringens utredare Lars Jeding lämnat sitt förslag om hur digitaliseringen skulle gå till.
Men en rad frågor var olösta i Jedings utredning och dessa måste lösas innan riksdagen kan fatta beslut. För att verkligen genomföra överenskommelsen från februari krävs ny lagstiftning och riksdagsbeslut.
Inte lika bråttomDen politiska processen har nu startat. Kritiken mot Jedings förslag som kommit från flera håll förvånar inte departementet.
- Flera av remissinstanserna är negativa till Jedings förslag. Det är främst de som har något att förlora på att marknätet digitaliseras. Att vi skulle få den reaktionen var inte oväntat, säger Anita Johansson.
Eftersom riksdagen beslutar om digitaliseringen är trepartiöverenskommelsen den verkliga grundbulten och den står fast trots kritik i remissomgången.
- Inget har framkommit som motiverar att uppgörelsen från februari inte skulle stå fast, säger Andreas Carlgren, centerns talesman.
- Det finns inga skäl att backa från överenskommelsen med regeringen, säger Olle Westberg som representerar folkpartiet i förhandlingarna med regeringen.
Båda säger att det inte längre är så bråttom att gå till beslut som partierna trodde i vintras. Konkurrensen från digitala satellitsändningar riktade mot Sverige har ännu inte blivit verklighet.
Innan de digitala sändningarna kan starta måste flera frågor lösas. Den allra viktigaste gäller om tillräckligt många nya attraktiva TV-kanaler vill sända via marknätet.
- Framför allt är frågan om det finns tillräckligt attraktivt utbud vid starten för det digitala marknätet, säger Andreas Carlgren.
FrekvenstilldelningVilka mediaföretag som vill sända återstår att se. Mediaföretagen vill först ha besked om villkoren innan de bestämmer sig.
Inför riksdagens beslut står två andra stora frågor i centrum.
När det gäller tillgången på frekvenser kan besked komma nu i oktober. Statliga Post- och Telestyrelsen (PTS) räknar med att bli klar med koordineringen med grannländerna för de första åtta nationella digitala TV-kanaler denna månad.
Regeringen har givit PTS i uppdrag att koordinera frekvenser så att sammanlagt 24 nationella digitala TV-kanaler kan sändas. Besked om de återstående 16 TV- kanalerna kommer senare.
Göte Andersson
24 digitala kanalerRegeringens utredare Lars Jeding har föreslagit att utbyggnaden av det digitala mark-TV-nätet startar 1997 med åtta nationella digitala TV-kanaler. Nätet bör byggas ut för att klara 24 nationella TV-kanaler, vilket tar några år. De analoga sändningarna bör upphöra snarast, senast tio år efter starten för digital-TV.