Ericsson har också utvecklat en basbandskrets samt ytterligare några kretsar som ingår i företagets prototypsystem för Hiperlan2. Ut-vecklingsarbetet har gjorts i Göteborg inom Ericsson Microwave och i Stockholm hos Ericsson Radio Systems.
- Vi gör nu belastningsprov för att se vilken kapacitet som kretsarna har, säger Henrik Abramowicz i Ericsson Enterprise AB.
Ericssons rf-krets i kisel-germanium är den mest avancerade delen i företagets Hiperlansystem, men man vill inte avslöja några ytter-ligare detaljer om kretsen. Vilken halvledarfabrik som skall svara för volymproduktionen vill företaget heller inte redovisa.
Gemensam radiostandard
Prototypsystem för Hiperlan2 har även utvecklats av Philips, Sony och Thomson. Det finns en handfull leverantörer som utvecklar kretsar för Hiperlan. Bland dessa flera uppstickare, bland annat Innocom, Radiata, Atheros och Comprise. Tunga kretsleverantörer som Philips och Texas utvecklar också kretsar, enligt den information som Elektroniktidningen tagit del av. Cisco har under hösten köpt Radiata.
Radiostandarden för Hiperlan2 och IEEE 802.11a är gemensam vilket innebär att en rf-krets kan användas för båda dessa trådlösa lokala nät.
Det är i MAC-kretsarna (Medium Access Control) de viktiga skillnaderna finns. Detta öppnar också för att utveckla kombinerade kretspaket för de två radionäten.
- Vi räknar med att Philips kommer med kretsar som klarar både Hiperlan2 och IEEE 802.11a under 2002, säger Erik Schylander på Philips.
Göte Andersson