- Ställer du dig utanför huset får du en fruktansvärt bra signal, en signal som är 10 decibel bättre än vad som erfordras för att uppnå 384 kbit/s. Signalnivån utomhus motsvarar 3 Mbit/s. Det innebär att du kan lugnt gå iväg dubbelt så långt bort, kanske tre gånger så långt bort från basstationen och fortfarande ha 100 kbit/s.
PTS har kontrollräknat de ansökningar som inkommit från mobiloperatörerna och är säkra på att de operatörer som tilldelats 3G-tillstånd också uppfyller kravet på fältstyrka.
Myndigheten har angivit att just uppfyllandet av fältstyrkevärdet 58 dB/µV per 5 MHz var en faktor som skulle kunna fälla utslaget vid tilldelningen av tillstånd. Det beskedet gav PTS våren 2000.
- Det är ingen vits att man bygger ett nytt heltäckande nät i landet med en prestanda som inte är bättre än de system som vi har idag. Man kan ju tycka att vitsen med 3G är att man ska ha sådana tjänster som kräver relativt hög bithastighet som videotjänster, videokonferenser och strömmande musik, säger Landmark.
PTS har dock på inget sätt koordinerat sina kapacitetskrav med vad andra länder krävt. Landmark känner själv inte till läget i övriga EU-länder på denna punkt.
Elektroniktidningen redovisade i förra numret att Tyskland och Storbritannien har betydligt lägre kapacitetskrav på 3G-näten. Tyskland beräknas kräva minst 128 kbit/s nedströms mot abonnent och 64 kbit/s uppströms.
- Tyskland har uppenbarligen valt nät med betydligt lägre prestanda, säger Landmark.
Hans bedömning är att den fältstyrka som krävs i Tyskland är mellan 53 och 55 dB/µV per 5 MHz, alltså betydligt lägre än i Sverige. Andra bedömare menar att det tyska fältstyrkevärdet kan vara så lågt som 48 dB/µV per 5 MHz.
När Tyskland och andra länder ställer lägre krav än Sverige på de nya 3G-näten blir naturligtvis konsekvensen också att den första generationen 3G-terminaler har kapacitet på en lägre nivå. Japanska NTT Docomo planerar införa terminaler för 144 kbit/s nedströms och 64 kbit/s uppströms, enligt vad Elektroniktidningen erfarit. PTS räknar dock med att industrin kommer fram med 3G-terminaler för 384 kbit/s inom några år så att abonnenterna i glesbygden verkligen får nytta av de krav som PTS ställt.
Det finns nu också branschprognoser som anger att 3G-terminaler för 384 kbit/s kommer 2004 och att 3G-terminalerna svarar för sex procent av den totala mobilterminalmarknaden år 2004. Uppgiften har presenterats av Nokia. Det återstår att se om denna tidsplan håller och när terminaler för 384 kbit/s blir verkliga massmarknadsprodukter.
Inom Ericsson finns också analyser av PTS kravmodell. Ericssons experter menar att fältstyrkevärdet 58 dB/µV per 5 MHz kan vara lämpligt för att ställa krav som skall garantera 384 kbit/s i större städer. Men när det gäller glesbygden innebär PTS kravmodell att det krävs cirka 50 procent fler basstationer för att garantera 384 kbit/s än vad som egentligen är nödvändigt, menar man. För glesbygden är det bättre att mäta den kapacitet som nätet verkligen kan prestera och då kan 3G-näten klara 384 kbit/s med betydligt lägre fältstyrka, enligt Ericssons experter.
I ett land som Sverige med stor glesbygd handlar detta om att spara många miljarder kronor.
Göte Andersson