JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kraven kan sänkas på 3G-operatörerna
Ett eller flera av de fyra företag som fått svensk 3G-licens kan komma billigare undan än vad de lovat. Möjligheterna är störst för Europolitan och Hi3G, som kan spara tiotals miljarder kronor jämfört med sina ursprungliga förslag. Allt hänger på PTS slutgiltiga krav som inte blir färdiga förrän i mars.

Under den närmaste månaden skall statliga regleringsmyndigheten PTS besluta exakt vilka krav som skall ställas på de svenska 3G-operatörerna. Dessa krav är mycket viktiga för operatörerna. Det handlar ytterst om investeringar för miljarder i varje 3G-nät, till exempel kan det gälla hur många basstationer som varje operatör måste installera.

När PTS delade ut sina fyra tillstånd i december specificerade man inte allt som 3G-operatörerna måste uppfylla. Ett förslag skall skickas på remiss om några veckor och de slutliga tillståndskraven skall sedan utdelas till operatörerna i mars, enligt planerna.

- Det är svårt att ställa högre krav än vad nätoperatörerna utlovade när de sökte tillstånd, säger Hans Brändström i PTS, till Elektroniktidningen.

PTS anger att man vid den slutliga tillståndstilldelningen kan komma att sänka de krav som gäller för de enskilda 3G-operatörerna. Hur stora sänkningar det kan handla om vill PTS inte gå in på.

Europolitan, HI3G, Orange och Tele2 tilldelades var sitt 3G-tillstånd i december av PTS. Dessa tillstånd baserades på de erbjudanden som var och en av dessa nätoperatörer gjorde när de sökte tillstånd. Skillnaden mellan operatörerna är mycket stor.

Europolitan åtog sig att bygga ett nät som klarar 384 kbit/s inomhus och nätet skall täcka 37 procent av landets yta, medan HI3G lovade 50 procents yttäckning, Orange 81 procent och Tele2 bara 25 procent. Dessa åtaganden leder också till att Europolitan och HI3G måste installera 20 000 basstationer var medan Tele2 och Orange ligger på halva denna nivå.

Tidigare tumregler innebär att basstationer kostar cirka en miljon kronor per styck att installera. En grov beräkning visar då att Europolitans nät kostar cirka 10 miljarder mer än det nät Tele2 ska bygga.

I maj förra året skickade PTS ut de krav som nätoperatörerna skulle uppfylla för att få tillstånd. I detta dokument fanns kravet på en fältstyrkesignal på 58 dB mikrovolt/m per 5 MHz.. Detta krav innebär att Sverige ställer de högsta kraven i världen när det gäller 3G-täckning i glesbygd. Syftet med kravet är att garantera 384 kbit/s i hela landet inomhus till hela befolkningen. Varken experterna på statliga regleringsmyndigheten PTS eller hos Ericsson känner till något annat land i hela världen där man ställer så höga krav. Syftet med detta är att garantera absolut högsta kapacitet i Sveriges glesbygder. Det är också detta krav som driver upp antalet basstationer.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)