JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snart fungerar GSM och 3G ihop
Integration med GSM öppnar för verklig 3G-start i Sverige

Någon massiv 3G-utbyggnad kan inte komma igång förrän kombinerade 3G/GSM-telefoner fungerar ihop med nätutrustning från olika tillverkare. Först nu är detta problem löst.Både Nokia och Ericsson räknar med att sådana blandnät kommer igång före nyår. Operatörerna vill ha sådan utrustning, men är ännu inte övertygade om att problemen verkligen är lösta.
Ursprungligen ingick inte full handover mellan GSM- och 3G-nät i GSM-standarden. Därför måste befintliga GSM-nätprodukter modifieras. Ny programvaror måste utvecklas och införas i GSM-näten.

För 3G-leverantörerna handlar det om en ny version av radionätet som berör alla de tre nyckeldelarna i 3G-näten, RNC, RBS och RANOS. Radio Network Controller, RNC, är den enhet i 3G-nätet som styr radionätet, kopplar upp radioförbindelserna och ser till att mobilen är kopplad mot rätt basstation. RBS är radiobasstationen. RANOS är systemet för drift och övervakning av nätet. Alla dessa tre delar är beroende av varandra och systemförändringen genomförs i alla tre. Utvecklingen av dessa nätprodukter har drabbats av omfattande förseningar, vilket fördröjer 3G-lanseringen i många länder.
En av de viktigaste bromsarna på den svenska 3G-marknaden kan tas bort inom de närmaste månaderna, det menar både Ericsson och Nokia. Det ska äntligen bli möjligt att integrera de befintliga GSM-näten med de nya 3G-näten till så kallade blandnät.

Kombinerade GSM/3G-telefoner som fungerar i båda näten finns redan. Ericsson demonstrerade detta på GSM-mässan i Cannes i februari, med nio telefoner från Motorola, Nokia, Sanyo, LG Electronics och Sony Ericsson.

Problemet är att telefonerna inte fungerar om abonnenten flyttar sig mellan nät där utrustningen kommer från olika tillverkare. Då bryts samtalet. Men det är detta problem som nu ska vara löst, enligt tillverkarna.

Branschfolket kallar begreppen "full handover", dual-mode nät eller blandnät när de talar om saken.

Målet är att en mobilabonnent med kombinerad GSM/3G-telefon (dual-mode-telefon) skall kunna röra sig fritt under ett telefonsamtal och telefonsamtalet förflyttas automatiskt till det mobilnät som ger bäst täckning. Den stora fördelen för abonnenten blir förstås global täckning för GSM samtidigt som det går att nyttja 3G där de nya näten finns. För operatörerna blir poängen att bygga ut kapaciteten i storstäderna för mobiltelefoni med hjälp av 3G-näten.

I operatörernas GSM-nät finns utrustning från Ericsson, Nokia, Siemens, Alcatel, Motorola och Nortel som de nu vill integrera med 3G-nät. Då kan de använda 3G-tekniken - som är billigare i drift per samtal än GSM - för att höja kapaciteten, vilket banar vägen för kommersiella 3G-tjänster.

Testerna bådar gott

Praktiska prov pågår och enligt leverantörerna ser det för första gången lovande ut.

- Vår bedömning är att de ledande leverantörerna nu har sina nätprodukter klara för blandnät där operatörerna kombinerar GSM med 3G (WCDMA). Vi kommer att se det under hösten. Detta är en viktig milstolpe. För många stora GSM-operatörer är det en förutsättning för att de skall ta sina 3G-nät i drift, säger Mikael Halén på Ericsson.

- Jag räknar med att fullskaliga dual-mode nät med GSM och 3G kan startas från och med fjärde kvartalet 2003, säger Jarmo Leivo på Nokia, marknadsansvarig för radionät i 3G.

Dominerande teleoperatörer som Teliasonera och Vodafone vill helt enkelt inte lansera sina kommersiella 3G-nät förrän problemet är löst. Det är dock uppenbart att mobiloperatörerna ännu inte fått de besked de önskar.

- För Teliasonera är full handover mellan GSM och 3G-näten en förutsättning för att vi skall lansera 3G i Sverige. Det är oerhört viktigt för mobilkunderna. Men vi har inte sett att den tekniska lösningen är färdig ännu, säger Håkan Dahlström, chef för Teliasoneras mobilnät i Sverige.

- Vi vill helst inte öppna vårt 3G-nät förrän det finns telefoner och nät som klarar full handover. Vi vill först se att det verkligen fungerar, säger Johan Holmgren, informationschef på Vodafone Sverige.

- Telenor Mobil ser det som en förutsättning för lanseringen av 3G i Norge att full handover fungerar. Så viktigt är det. Vi vill ha det så fort som möjligt, säger Sigurd Sandvin, Telenor Mobil.

Göte Andersson, Ingar Lindholm
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)