När de lokala stadsnäten inför IP-telefoni konkurrerar de med Telias traditionella kretskopplade telefonnät. Därför är det mycket viktigt att IP-telefoniadaptrar är billiga. Enligt källor i Umeå vill Cisco ha 1 300 kronor styck för sin adapter och priset skall sjunka till under tusen kronor per enhet vid volymbeställningar. Ericsson lär ha begärt cirka 3 000 kronor för sin adapter. även det är sannolikt ett introduktionspris.
IP-telefonitrafiken går via bredbandsnätet till en IP-telefoni-växel, så kallad Gatekeeper. Från växeln går trafiken vidare till en brygga som svarar för samtrafiken med det vanliga telefonnätet och mobilnät. Växeln och brygga installeras normalt i det lokala bredbandsnätet. Varje abonnent har ett eget IP-telefoninummer.
En viktig erfarenhet från Umeå är att det inte behövs någon teknik som ger prioritet till realtidstjänster vid kommunikationen via det lokala IP-baserade bredbandsnätet för att åstadkomma en kommersiell IP-telefonitjänst. Talkvaliteten blir i princip som GSM.
Skanova har svarat för tekniken under provet i Umeå, det gäller både IP-telefoniadaptrar, växel och brygga. Företaget anger att man provat utrustning från flera leverantörer, men vill ännu inte redovisa vilken utrustning man valt.
Skanova lanserar först en IP-telefonitjänst som baseras på ITU-standarden H.323, medan en tjänst som är baserad på IETF-standarden SIP kommer senare i år. Den första tjänsten är riktad till bredbandsnät baserade på Ethernet. Senare under året planerar företaget att lansera IP-telefoni som är baserad på bredband via ADSL och kabel-tv.
Göte Andersson