JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson och Cisco förvandlar vanlig telefoni till datapaket
Det är den billiga IP-telefoniadaptern som öppnar dörren för att IP-telefoni skall få massiv spridning i bredbandsnäten. Tack vare den kan vanliga telefoner användas.
Både Cisco och Ericsson finns med bland de företag som tagit fram egna adaptrar för IP-telefoni. En sådan adapter omvandlar telefontrafiken från vanlig kretskopplad telefoni till IP-telefoni och skickar trafiken som paket via bredbandsförbindelsen. I Umeå använder man en adapter från amerikanska Komodo, som nyligen köptes av Cisco. Ericsson räknar med att börja sälja en terminaladapter senare i vår.

När de lokala stadsnäten inför IP-telefoni konkurrerar de med Telias traditionella kretskopplade telefonnät. Därför är det mycket viktigt att IP-telefoniadaptrar är billiga. Enligt källor i Umeå vill Cisco ha 1 300 kronor styck för sin adapter och priset skall sjunka till under tusen kronor per enhet vid volymbeställningar. Ericsson lär ha begärt cirka 3 000 kronor för sin adapter. även det är sannolikt ett introduktionspris.

IP-telefonitrafiken går via bredbandsnätet till en IP-telefoni-växel, så kallad Gatekeeper. Från växeln går trafiken vidare till en brygga som svarar för samtrafiken med det vanliga telefonnätet och mobilnät. Växeln och brygga installeras normalt i det lokala bredbandsnätet. Varje abonnent har ett eget IP-telefoninummer.

En viktig erfarenhet från Umeå är att det inte behövs någon teknik som ger prioritet till realtidstjänster vid kommunikationen via det lokala IP-baserade bredbandsnätet för att åstadkomma en kommersiell IP-telefonitjänst. Talkvaliteten blir i princip som GSM.

Skanova har svarat för tekniken under provet i Umeå, det gäller både IP-telefoniadaptrar, växel och brygga. Företaget anger att man provat utrustning från flera leverantörer, men vill ännu inte redovisa vilken utrustning man valt.

Skanova lanserar först en IP-telefonitjänst som baseras på ITU-standarden H.323, medan en tjänst som är baserad på IETF-standarden SIP kommer senare i år. Den första tjänsten är riktad till bredbandsnät baserade på Ethernet. Senare under året planerar företaget att lansera IP-telefoni som är baserad på bredband via ADSL och kabel-tv.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)