JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snart rullar de första bilarna med optonät
De europeiska prestigebiltillverkarna, med Audi, BMW och Daimler-Chrysler i täten, blir först med fiberoptiska nät för information och underhållning i sina bilmodeller. Näten kommer att bygga på Most-standarden.
Volvo kommer att använda både Can och Most i sina bilar. Most kommer att användas för information, underhållning och IT-uppkoppling.

- Can kommer att användas för bilens övriga system som det ser ut idag, säger Ove Josefsson på Volvo.

Enligt branschkällor förväntas både Volvo och Saab komma med bilmodeller med Most-nät i år men Ove Josefsson vill inget säga om tidpunkten.

- Däremot kommer vi mycket snart att se bilar från Tyskland med Most, det ligger nära i tiden. Det var tyskarna som startade Most-konsortiet och de blir först ut med bilarna, men det är många som ligger i kö, säger Ove Josefsson.

Anders Björnberg, Saab Automobil, har samma åsikt.

- Vi ser att det behövs olika nätverk för olika funktioner. Can är etablerat för de vanliga funktionerna, säger han.

Saab väntar sig att tillverkarnas egna Cannät kommer att vara standard i de flesta bilmodeller de närmaste tio åren.

- När bilen utrustas med bildskärm får optisk fiber en helt annan giltighet. Hårdvarumässigt är det viktigt att det blir en standard, det är inte lika viktigt att själva kommunikationsprotokollet blir standard, säger Anders Björnberg.

Most slår igenom i Amic

Svenska branschexperter förväntar sig att många europeiska fordonstillverkare nu kommer att införa Most-nät i sina personbilar, det gäller även tillverkare som GM-ägda Opel. Detta kommer också att påverka hela den internationella utvecklingen på området och framför allt då den fortsatta standardiseringen av Amic.

Diskussioner pågår också mellan Amic-gruppen och Most-konsortiet om hur Most kan integreras i version två av Amic-standarden, anger Elektroniktidningens källor. Det skulle kunna bli så att Most-standarden i praktiken slår igenom i Amic.

Samtidigt saknas många viktiga funktioner i Most-standarden, till exempel det viktiga gränssnittet mellan Most och Can-nät som i Amics version kallas VSI.

Eva Ekelöf och Göte Andersson


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)